Inteligența artificială a fost tehnologia de vârf în ultimii doi ani, stimulând inovația, stabilind noi standarde și impulsând creșterea impresionantă a industriei tehnologice. Acest lucru nu s-a schimbat în 2025, AI rămânând cel mai critic sector, urmat de cloud computing și robotică. În timp ce toate cele trei piețe continuă să modeleze industria tehnologică, ratele lor de creștere variază semnificativ, AI avansând mult.
Potrivit datelor prezentate de AltIndex.com, piața AI este de așteptat să crească cu 350% până în 2030, de 2,5 ori mai rapid decât cloud computing și de șase ori mai rapid decât sectorul roboticii.
Creșterea AI depășește orice sector tehnologic, cu excepția blockchain-ului
Călătoria AI în ultimii cinci ani a fost destul de impresionantă. Valoarea pieței s-a dublat mai mult, ajungând la 240 de miliarde de dolari și atrăgând 370 de milioane de utilizatori în întreaga lume. Investițiile în capital de risc în startup-urile AI au crescut, în timp ce câștigurile cu trei cifre ale giganților AI au alimentat creșterea puternică a S&P 500, Nvidia fiind cel mai mare contributor. Cu veniturile, utilizatorii și investițiile crescând vertiginos, AI a lăsat alte sectoare tehnologice să se lupte să țină pasul.
Conform sondajului global IEEE Impact of Technology în 2025, realizat în rândul a 350 de directori CIO, CTO și directori IT din companii mari din sectoare din SUA, Marea Britanie, China, Brazilia și India, 58% dintre aceștia au numit AI drept cea mai critică domeniul tehnologiei în 2025. Cloud computing și robotica au fost în urmă cu 26% și, respectiv, 24% acțiuni. În timp ce toate cele trei sectoare vor modela, fără îndoială, viitorul tehnologiei, creșterea AI este de neegalat.
Potrivit sondajului Statista Market Insights, sectorul AI va crește vertiginos cu 350% și va atinge o valoare de 826 de miliarde de dolari până la sfârșitul deceniului, o creștere cu peste jumătate de trilion de dolari față de valoarea sa actuală. În comparație, piața de cloud public va crește cu 133% în această perioadă, sau de 2,5 ori mai puțin decât AI. Cu o creștere estimată de 58% până în 2030, segmentul roboticii rămâne de șase ori în urmă. Statisticile arată că IoT și semiconductorii vor crește cu aproximativ 60%, de cinci ori mai lent decât AI. Alte sectoare tehnologice vor vedea o diferență și mai mare. Dispozitivele, serviciile și software-ul IT vor crește de 10 până la 25 de ori mai lent, cu creșteri de doar 14%, 32% și, respectiv, 27% până în 2030.
Pe de altă parte, blockchain este singurul concurent surprinzător. Potrivit datelor Fortune Business Insights, industria este pregătită pentru o creștere explozivă, estimată că va crește cu 2.970% în următorii cinci ani, atingând o evaluare de peste 825 de miliarde de dolari până în 2030.
Inteligența artificială va adăuga 9,5% la creșterea PIB-ului global până în 2030, de 5 ori mai mult decât anul acesta
Creșterea impresionantă a AI nu se referă doar la valoarea de piață. Întreaga industrie va avea, de asemenea, un impact major asupra economiei globale și asupra creșterii PIB-ului. Potrivit Statista, tehnologiile bazate pe inteligența artificială ar putea crește PIB-ul global cu 9,5% până în 2030, sau de cinci ori mai mult decât în acest an.
Într-un scenariu optimist, impactul economic al IA ar putea crește și mai mult, adăugând 11,41% la PIB-ul global până în 2030. Chiar și scenariul conservator prevede o creștere de 8,81% în următorii cinci ani.