Companiile membre AHK România pun în centrul preocupărilor lor competitivitatea, alături de angajați și de competențele acestora. Mediul de afaceri consideră tema europeană ca fiind esențială pentru a face față provocărilor de pe piețele globale și pentru a se dezvolta sustenabil. Este motivul pentru care AHK România, alături de companiile sale membre, a ales conceptul „People. Skills. Competitiveness” ca motto care să le ghideze activitatea pe tot parcursul anului 2025.
„Cu tema noastră anuală pentru 2025, People. Skills. Competitiveness, punem accentul pe rolul central al angajaților în succesul unei companii, deoarece competențele acestora reprezintă pilonul central pentru companii puternice, competitive și inovatoare”, a spus în deschiderea Recepției de Anul Nou, directorul general al AHK România, Sebastian Metz.
Prezent la eveniment atât în calitate de Președinte al Senatului, cât și ca „un susținător al relațiilor economice și culturale puternice dintre România și Germania”, Ilie Bolojan a remarcat faptul că investițiile germane în România sunt o componentă esențială pentru dezvoltarea economică a țării. „Germania este principalul nostru partener comercial și unul dintre cei mai mari investitori străini din țara noastră”, a spus Bolojan.
Președintele Senatului a menționat necesitatea continuării colaborării și în alte domenii, cum ar fi educația, cercetarea, digitalizarea, pentru o mai bună integrare a tinerilor pe piața muncii și a promis sprijinul Guvernului și al Parlamentului pentru proiecte de învățământ dual, după modelul de succes inițiat de Camera de Comerț Româno-Germană. „România a dovedit în ultimii ani că poate să facă pași rapizi spre modernizare atunci când există o viziune clară și o administrație eficientă. Fie că vorbim despre infrastructură, educație sau dezvoltare economică, succesul vine acolo unde se iau decizii bine gândite și se implementează fără întârzieri. Acesta este modelul de lucru pe care trebuie să-l extindem la nivel național: să ne concentrăm pe soluții concrete, să eliminăm blocajele birocratice și să creăm un mediu în care investițiile să prospere”, a conchis Ilie Bolojan.
Ideea de schimbare a fost continuată și de ministrul Educației, prof. univ. dr. Daniel David, care a subliniat necesitatea formării viitoarei forțe de muncă pe baze sănătoase. De aceea, el a invitat mediul privat să fie partenerul ministerului în reformarea sistemului educațional, atât pentru învățământul universitar, cât și pentru cel preuniversitar, în special dual: „Copiii noștri trebuie să fie expuși la cei mai buni specialiști, cu care se pot întâlni prin oportunitățile de practică pe care le oferiți. Am deschis universitățile pentru a include criteriile și nevoile companiilor în programele de master și în programele postuniversitare, pentru a forma resursele umane de care aveți nevoie. În învățământul dual, responsabilitatea reciprocă este și mai mare: împreună facem curricula, împreună facem evaluările și răspundem după aceea de ceea ce am pus pe piață”, a explicat David.
Competitivitatea este un atu de care și statul român are nevoie, consideră Viceprim-ministru și Ministrul Finanțelor, Tánczos Barna. „Cum în companii oamenii trebuie să fie eficienți, și cei care lucrează la stat trebuie să fie la fel de eficienți”, a precizat Tánczos, adăugând că statul are obligația să ofere servicii de calitate și să-și reducă cheltuielile. Ministrul Finanțelor a menționat în context că bugetul aprobat de Parlament cu o zi în urmă „este un buget al statului mai suplu, cu reduceri de cheltuieli pentru eficientizarea funcționării, un buget al investițiilor, având alocată o sumă record pentru investiții de peste 150 de miliarde de lei, și un buget al programelor de susținere pentru companii”. Ministrul Finanțelor a mai spus că pentru o economie performantă este nevoie ca populația activă să fie mai mult implicată în producție, guvernul urmând să lucreze și la acest capitol.
La eveniment au fost reprezentate de asemenea ministerul Muncii, Familiei, Tineretului și Solidarității Sociale și cel al Economiei, Digitalizării, Antreprenoriatului și Turismului. Cei doi miniștri prezenți, Simona Bucura-Oprescu, respectiv Bogdan Ivan, au transmis mesajul ministerelor pe care le conduc comunității de business româno-germane.
Tema competitivității ca bază pentru creșterea eficienței economice și pentru depășirea provocărilor curente se regăsește în toate domeniile de activitate, de la alimentație la energie. Astfel, președintele AHK România, Andreas Lier a precizat că „dorim să utilizăm potențialul din întregul sector energetic, în special al energiilor regenerabile, pentru creșterea eficienței. De asemenea, ne vom concentra pe dezvoltarea lanțurilor valorice în sectorul alimentar. În același timp, provocări precum costurile ridicate ale forței de muncă, predictibilitatea fiscală și deficitul comercial rămân în centrul atenției, deoarece considerăm că o economie competitivă are nevoie de o administrație modernă”.
La rândul său, ambasadorul Republicii Federale Germania, dr. Peer Gebauer, a subliniat importanța parteneriatului dintre România și Germania și buna colaborare dintre cele două țări în special în domeniul energiei și al extinderii infrastructurii energetice. Pentru ca aceste schimbări să aibă loc e nevoie de oameni competenți: „2025 va fi un an al transformărilor. Îmbrățișăm acest motto, avem nevoie de oameni, de competențele lor, care vor fi tot mai multe și diversificate pe viitor, avem nevoie de spirit de inovație și de disponibilitate de a ne asuma riscuri”, a spus ambasadorul.
Cu cei peste 850 de participanți, Recepția de Anul Nou a oferit anul acesta invitaților un cadru perfect de a interacționa, de a-și face cunoscută compania și de a găsi parteneri sau de a porni noi inițiative de afaceri. Pe lângă discursurile în cadru festiv și networking, evenimentul a avut și câteva momente muzicale. Viorile și pianul duetului Parfenov Duo au adăugat un farmec în plus întregii seri de business.
Organizată anual la Palatul Parlamentului, Recepția de Anul Nou a AHK România este un eveniment de referință pentru businessul româno-german din țara noastră și aduce laolaltă numeroși invitați din rândul oamenilor de afaceri, administrației publice, asociațiilor profesionale, societății civile, precum și din mediul politic, diplomatic, universitar și din mass-media.
Mulțumiri partenerilor Premium ai evenimentului: BASF, E.ON, Delgaz Grid, DRÄXLMAIER, Lidl, Penny, Siemens și Siemens Energy.