Securitate — February 9, 2025 at 10:23 am

Inteligența artificială acceptă DevOps securizat

by

Consecințele recentelor incidente majore au constat în nenumărate ore de întrerupere, pierderi de sute de milioane de dolari, distrugerea reputației companiei și iritarea clienților și utilizatorilor finali. Fiecare zi aduce noi preocupări legate de dezvoltarea software-ului și amenințări de securitate mai sofisticate.

cyber security, web development and work in IT concept

Inteligența artificială poate juca un rol semnificativ în DevSecOps, acum și în viitor. Cu toate acestea, impactul DevSecOps generativ alimentat de AI depășește o mai bună securitate. Reformează rolurile profesioniștilor IT și face ca ciclul de viață al dezvoltării software să fie mai rapid, mai fiabil și mai ieftin.

Securitatea este fundamentală pentru un DevOps bun

DevSecOps este integrarea de dezvoltare a software-ului, securitate și operațiuni IT. Această trinitate tehnologică permite testarea securității mai devreme în SDLC, mai degrabă decât la sfârșitul procesului, când este mult mai dificil și mai costisitor să rezolvi vulnerabilitățile.

Implementarea DevSecOps necesită planificarea infrastructurii necesare și a securității aplicațiilor și selectarea instrumentelor potrivite la începutul procesului. Cu o implementare adecvată și utilizarea AI, instrumentele și procesele vor putea oferi o securitate mai bună și vor face fluxul de lucru al dezvoltării software mai eficient prin automatizarea unor pași și porți de securitate.

DevSecOps elimină barierele care au izolat echipele de dezvoltare de software, securitate cibernetică și operațiuni IT. Dacă aceste discipline vor fi integrate, echipele trebuie să facă parte din proces.

Această colaborare este îmbunătățită prin utilizarea AI generativă, care va permite echipelor să fie mai productive prin rate mai rapide de dezvoltare și testare. Potrivit World Quality Report 2024-25 al Capgemini și OpenText, 68% dintre respondenți folosesc platforme AI generative pentru a „îmbunătăți eficiența IT generală și pentru a-și accelera viteza de lansare pe piață”. 68% dintre respondenți folosesc platforme Gen AI pentru a-și îmbunătăți eficiența IT generală și pentru a-și accelera viteza de intrare pe piață.

AI ajută dezvoltatorii de software

AI este benefică în producerea rapidă de cod pentru sarcini de rutină. În timp ce la suprafață, acest lucru poate părea că îndepărtează munca inginerilor, în cele din urmă le oferă oportunitatea de a maximiza utilizarea setului lor de abilități, eliberându-i să lucreze la proiecte mai complexe și la proiecte complete de sistem. AI oferă, de asemenea, comenzi rapide și sugestii pentru a accelera procesul de dezvoltare.

Un exemplu al modului în care AI își schimbă rolurile și rezultatele este modul în care echipele de securitate cibernetică caută vulnerabilități. În loc să caute punctele slabe după ce codul este scris, echipele de securitate cibernetică sunt introduse în procesul de dezvoltare a software-ului. Prin folosirea inteligenței artificiale pentru a injecta guvernanță în SDLC, cele mai bune practici sunt instituite mai devreme, reducând timpul de lansare pe piață al unui produs.

În prezent, IA promovează viteza și eficiența procesului de dezvoltare, dar beneficiile ar trebui să continue să crească pe măsură ce capacitățile AI evoluează și cazurile de utilizare se extind. De exemplu, AI va putea în curând să facă recomandări în mod fiabil cu privire la strategia de afaceri, oferind o perspectivă asupra inițiativelor cu care să se continue.

Actorii Cyberthreat iubesc AI

În timp ce implementarea DevSecOps și AI generativă aduce beneficiile menționate mai sus și mai mult, AI este, de asemenea, folosită pentru a oferi o nouă generație de amenințări cibernetice. În luna mai, FBI a emis un avertisment cu privire la infractorii cibernetici care folosesc inteligența artificială pentru a crește viteza, amploarea și automatizarea atacurilor cibernetice. Potrivit FBI, actorii răi folosesc instrumente disponibile public și personalizate.

Folosind AI, infractorii cibernetici îmbunătățesc metodele tradiționale de atac, cum ar fi e-mailurile de phishing, și implementează amenințări folosind tehnici de clonare vocală și video.

Lupta împotriva atacurilor cibernetice alimentate de AI

Cel mai bun mod de a preveni succesul atacurilor alimentate de AI sau de a limita cantitatea de daune este implementarea DevSecOps și încorporarea AI în fiecare aspect al SDLC. Acest lucru este extrem de benefic pentru companii, deoarece permite dezvoltatorilor să abordeze riscurile mai rapid.

Poate mai important, deschide calea pentru ca organizațiile să treacă de la o mentalitate reactivă la o mentalitate proactivă, în care postura generală de securitate este întărită prin detectarea în timp real a amenințărilor AI. O abordare proactivă deschide, de asemenea, ușa către o inovație mai rapidă, ceea ce permite organizațiilor să țină pasul cu infractorii cibernetici sau să rămână înaintea acestora și, ca bonus, concurenților lor. De exemplu, implementarea DevSecOps și utilizarea AI pentru a găsi vulnerabilități reduce nevoia de a testa totul.

Prin implementarea DevSecOps cu AI, organizațiile pot prospera din perspectiva afacerii, devenind în același timp mai sigure.