În ciuda creșterii gradului de conștientizare cu privire la scam-uri (înșelătoriile cibernetice), alimentată de acoperirea media, educația în domeniul securității cibernetice și experiențele din viața reală, escrocii continuă să rămână în fruntea jocului.
Cu tactici avansate precum deepfakes, fraudă bazată pe inteligență artificială și inginerie socială, aceștia reușesc escrocherii mai eficiente și provoacă mai multe daune financiare decât oricând.
Conform datelor prezentate de Stocklytics.com, scam-urile au costat lumea uluitor de 1 trilion de dolari anul trecut. Americanii au pierdut în medie 3.500 USD per înșelătorie, de două ori mai mult decât europenii sau chinezii.
Milioane de oameni din întreaga lume încă mai predau banii escrocilor în câteva secunde. Deși acest lucru poate părea surprinzător, având în vedere creșterea campaniilor de conștientizare a securității cibernetice, realitatea este că escrocii își dezvoltă în mod constant metodele.
Potrivit Consiliului pentru Relații Externe, grupurile criminale, în principal din China, au înființat anul trecut centre de criminalitate cibernetică în Asia de Sud-Est, țintind victimele prin jocuri de noroc online și operațiuni de fraudă. Aceste centre sunt specializate în așa-numita „măcelărire de porci”, un amestec tulburător de romantism și escrocherii cripto care exploatează emoțiile victimelor prin intermediul aplicațiilor de întâlniri și WhatsApp. În mod alarmant, rapoartele Chainalysis arată că măcelărirea porcilor a depășit schemele Ponzi ca fiind cea mai răspândită formă de fraudă online.
Cel mai recent raport Global Anti-Scam Alliance a arătat că costul financiar total al înșelătoriilor cibernetice a crescut la 1,03 trilioane de dolari în 2024, sau cu 20% mai mult decât PIB-ul unor țări precum Țările de Jos, Turcia sau Elveția. Un sondaj efectuat la 58.000 de persoane din întreaga lume a constatat că aproape jumătate din lume a suferit înșelătorii săptămânal, deși pierderile financiare au variat semnificativ în funcție de țară. Americanii au fost de departe cele mai mari victime ale înșelătoriilor cibernetice, pierzând în medie 3.500 de dolari per incident, mai mult decât dublu față de pierderile raportate în Europa și China.
Cu toate acestea, mai multe națiuni europene s-au apropiat de această cifră, Danemarca (3.067 USD), Elveția (2.980 USD) și Slovacia (2.738 USD) fiind cele mai afectate. Singapore a înregistrat, de asemenea, o pierdere medie semnificativă de aproape 2.500 de dolari, în timp ce Canada, Regatul Unit, Franța și China s-au apropiat de pragul de 1.500 de dolari.
Pe de altă parte, India și Kenya au înregistrat cele mai mici pierderi medii, la 384 USD, respectiv 109 USD. Domină furturile de identitate, înșelătoriile de cumpărături și fraudele cu investiții Când vine vorba de modul în care escrocii își ajung la victime, apelurile telefonice și mesajele text/SMS au rămas principalele metode de atac în 2024, cu o creștere notabilă a înșelătoriilor WhatsApp în mai multe regiuni.
Sondajul a mai arătat că înșelătoriile la cumpărături au fost cea mai comună formă de fraudă cibernetică, afectând 22% dintre respondenți. Frauda în investiții și furtul de identitate au urmat îndeaproape, reprezentând 18% și, respectiv, 17% din escrocherii. În mod interesant, înșelătoriile de tip phishing au fost cel mai puțin raportat tip de fraudă cibernetică, mai puțin de 5% dintre respondenți le-au întâlnit în 2024. Povestea completă și statisticile pot fi găsite aici.