Juniper Research a lansat un studiu de piață care prevede că abonații 5G vor cheltui 10,8 miliarde de dolari pe roaming la nivel global în 2028, în creștere de la 4,2 miliarde de dolari în 2025, 2028 devenind primul an în care cheltuielile pentru roaming 5G depășesc cheltuielile de la abonații 4G.
Studiul, Global mobile roaming market 2025-2029, oferă o evaluare a pieței mobile de roaming până în prezent, inclusiv analize de piață și previziuni aprofundate pentru 61 de țări. Setul de date conține peste 48.300 de statistici de piață într-o perioadă de cinci ani.
Studiul arată că operatorii de telecomunicații nu sunt încă suficient de eficienți în roaming. În plus, sugerează că provocarea cheie cu care se confruntă operatorii în maximizarea veniturilor din roaming este incapacitatea de a identifica și gestiona eficient conexiunile de roaming în rețele, ceea ce duce la pierderi de venituri din roaming.
Făcând aceleași comparații de bază ca și pentru rețelele celulare private cu o săptămână mai devreme, Juniper a spus că, în ciuda lansării primelor rețele 5G comerciale în 2019, va dura un deceniu pentru ca operatorii să primească mai multe venituri pe an din conexiunile de roaming 5G decât din conexiunile de roaming 4G. Cercetarea a atribuit implementarea lentă a roamingului 5G arhitecturilor complexe și acordurilor de roaming mai cuprinzătoare care limitează creșterea cheltuielilor pentru roaming 5G.
În special, Juniper a spus că pierderile de venituri, cauzate în principal de reglementări inexacte de roaming și activități frauduloase, vor fi mult diminuate de implementarea acordurilor de roaming autonome 5G. Acesta a remarcat că rețelele de sine stătătoare folosesc nuclee de ultimă generație care permit utilizarea unor tehnologii de roaming mai eficiente, cum ar fi proxy-ul de protecție a marginilor de securitate.
La nivel de roaming angro, studiul a prezis, de asemenea, că adoptarea crescută a eSIM-urilor de călătorie va oferi oportunități mai mari de venituri pentru operatorii de telefonie mobilă care au parteneriate cu agregatorii eSIM.
Acesta a adăugat că penetrarea tot mai mare a smartphone-urilor cu capabilități eSIM înseamnă că numărul utilizatorilor de eSIM de călătorie va crește în mod natural. Acest lucru este evident mai ales în țările fără acorduri de roaming stabilite, cum ar fi acordul de roaming ca acasă în Europa.
De asemenea, analistul a observat că penetrarea tot mai mare a dispozitivelor Internet of Things (IoT) creează oportunități mai mari pentru utilizarea eSIM-urilor de călătorie, deoarece eSIM-urile de călătorie oferă o alternativă rentabilă la tarifele tradiționale de roaming pentru aceste dispozitive. S-a spus că acest lucru este aplicabil în special pentru cazurile de utilizare în care există volume mari de dispozitive IoT și conectate, deoarece asigurarea acestora are o conexiune consistentă are un preț mai mic decât roaming. Într-adevăr, acest lucru, a spus Juniper, împreună cu implementarea ușoară a eSIM-urilor de călătorie, le face o ofertă atractivă pentru aceste cazuri de utilizare.
Remarcând rezultatele cercetării, autorul Georgia Allen a spus: „În ciuda investițiilor mari asociate cu tehnologiile de sine stătătoare, credem că veniturile crescute din roaming obținute dintr-o identificare mai bună a conexiunilor vor depăși această investiție. La rândul lor, îndemnăm operatorii să implementeze nuclee de rețea autonome 5G pentru a maximiza veniturile din roaming, pe măsură ce tehnologiile concurente, cum ar fi eSIM-urile de călătorie, devin mai populare în rândul abonaților de telefonie mobilă”.