Tehnologia 5G a captat deja atenţia liderilor de afaceri, politicienilor şi mass-mediei. Întrebarea care se pune este simplă: Cât din promisiunea 5G are şanse să se realizeze în curând? O întrebare la care o recentă cercetare efectuată de McKinsey şi-a propus să creioneze un posibil răspuns.
Intitulat Connected World: An evolution in connectivity beyond the 5G evolution, studiul priveşte situaţia chiar mai în profunzime, luând în considerare şi alte tehnologii esenţiale pentru conectivitate, de la fibra optică şi sateliţi la Wi-Fi şi tehnologii pentru unde radio ultrascurte. Domeniile studiate sunt mobilitatea, sănătatea, producţia şi comerţul.
Prima concluzie a cercetării este că utilizarea tehnologiilor de conectivitate doar în cele patru domenii studiate ar putea creşte PIB-ul mondial cu 1200 miliarde USD, până la 2000 de miliarde USD până în 2030. Asta înseamnă că valoarea globală aflată în joc ar putea însemna multe mii de miliarde de dolari injectate în întreaga economie globală.
Dincolo de implicaţiile pentru economie, conectivitatea are ramificaţii şi pentru societate în ansamblul ei. Conectarea mai multor oameni la fluxurile globale de informaţii, comunicaţii şi servicii ar putea adăuga suplimentar între 1500 de miliarde USD şi 2000 miliarde USD la PIB-ul mondial. O astfel de tendinţă are toate şansele să descătuşeze un potenţial uman mai mare şi o prosperitate mai mare în multe naţiuni în curs de dezvoltare.
Ce împiedică atunci descătuşarea tuturor acestor consecinţe favorabile pentru omenire? Analiştii McKinsey au descoperit câteva elemente de frână existente, care trebuie rapid înlăturate pentru culegerea tuturor roadelor promise. Este vorba de coordonarea de-a lungul lanţurilor de valoare. Asta înseamnă că actorii tehnologici care colaborează puţin astăzi s-ar putea vedea obligaţi să acţioneze concertat pentru rezolvarea unor probleme precum existenţa unor standarde tehnice diferite.
Este vorba apoi de faptul că potenţialul valoric al conectivităţii este fragmentat între sute de domenii şi instanţe de utilizare diferite, fără existenţa unei surse unice de cerere semnificativă. Pe urmă, actorii tehnologici care îşi asumă costurile şi riscurile investiţiilor au, în acest moment, toate şansele să nu fie cei care beneficiază de pe urma valorii create.
În plus, la ora actuală standardele de asigurare a confidenţialităţii, securităţii, proprietăţii datelor şi interoperabilităţii sistemelor abia au intrat în faza de evoluţie, astfel încât drumul până la existenţa unor astfel de standarde unificate este încă lung. În fine, diverse constrângeri cum ar fi barierele fizice din calea extinderilor, incertitudinile legate de reglementări şi ciclurile lungi ale investiţiilor din acest moment încetinesc serios rata de adoptare a tehnologiilor de conectivitate.
McKinsey nu oferă şi un orizont de timp de rezolvare a unor astfel de impedimente, însă speranţele exprimate vizează următorul deceniu în care măcar o parte din impedimente să fie eliminate.