Analiza — February 16, 2021 at 5:55 pm

Nou apel pentru taxarea economiei digitale

by

Entităţile din sectorul tehnologic global au emis recent un nou apel la autorităţile guvernamentale din Statele Unite, UE şi Marea Britanie pentru ajungerea la o abordare comună vizavi de taxarea economiei digitale. Disputele comerciale între aceste economii durează de multă vreme din pricina divergenţelor din regimurile fiscale digitale naţionale.

Background of executive leadership futuristic vision lead recover business due to disrupt coronavirus crisis business finance economic depressions. Strategy change transform with innovation technologyUltima scrisoare de apel, semnată cu câteva zile în urmă de organisme profesionale precum TechUK, the City of London Corporation, Allied for Startups, the Developers Alliance şi Computer and Communications Industry Association (CCIA), arată că pandemia sanitară a demonstrat deja importanţa serviciilor digitale pentru economia modernă.

Scrisoarea subliniază că pentru o revenire cât mai bună la normal, este nevoie de legi predictibile şi stabile legate de taxe şi investiţii. Iar cadrul de lucru cel mai bun sugerat este reprezentat de auspiciile Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OECD).

În context, Statele Unite se opun de multă vreme existenţei unei taxe pe servicii digitale internaţionale, pe motiv că aceasta ar discrimina companiile americane. Asta în vreme ce mamuţii americani tehnologici precum Google sau Amazon beneficiază enorm de pe urma regimurilor fiscale locale, aducând doar contribuţii financiare limitate bugetelor publice.

De exemplu, publicaţia The Guardian a relatat în 2020 că Google a plătit taxe de doar 44 milioane lire sterline în Marea Britanie în 2019, în ciuda faptului că personalul angajat în Regatul Unit avea venituri medii de aproape 250.000 lire sterline anual. Tot în Marea Britanie, Facebook a plătit taxe de doar 28 milioane lire sterline în 2018, în vreme ce în acel an vânzările locale s-au ridicat la nivelul record de 1,6 miliarde lire sterline.

„Ajungerea la o înţelegere şi o abordare comună a taxării economiei digitale este esenţială, căci proliferarea sistemelor naţionale de taxe pe economia digitală ameninţă să genereze dispute comerciale între entităţi statale şi regionale care ar putea submina eforturile noastre comune de revenire după pandemia sanitară. În plus, ar ameninţa existenţa unei atmosfere propice de parteneriat economic”, se scrie în scrisoare.

Conform autorilor scrisorii, o astfel de taxă este menită să adreseze o problemă serioasă de nealiniere între locul unde sunt taxate profiturile şi locul unde este creată valoarea. Semnatarii scrisorii reprezintă peste 1000 de organizaţii din Statele Unite, UE şi Marea Britanie, precum şi reprezentanţi ai firmelor de tip start-up din 33 de ţări şi o reţea de 70000 de dezvoltatori software.