Se pot spune multe lucruri despre stocarea în cloud, avantaje, dezavantaje, securitate, etc. Amazon, Google, Apple sau Microsoft folosesc și pun la dispoziție, totodată, stocare în cloud.
Stocarea în cloud reprezintă, pentru cei de acasă, fie locul unde își depozitează fotografiile, muzica, documentele, fie un backup online. Dar nu aceste servicii fac subiectul acestor rânduri.
Ce reprezintă cloud storage-ul pentru segmentul Enterprise? Unde și cum sunt stocate datele unei aplicații ERP sau CRM, dar și a ultimei clone de Candy Crush?
Azure Storage: are un singur scop să asigure flexibilitatea și scalabilitatea necesare pentru a scrie și citi cantități mari de date. Cât de mari? O subscripție Azure poate avea 50 de conturi de storage a 500 TB fiecare. Deci fiecare dintre noi ar putea stoca printr-un simplu abonament 25000 TB, adica aproximativ 25 de petabytes.
Pentru a face față eventualelor dezastre, există 3 copii pentru fiecare informație stocată în datacenter-ul respectiv. Vrem mai mult? Opțional, încă 3 copii se vor păstra în alt datacenter, aflat la sute sau mii de kilometri. Pe scurt, ca să închei această descriere generală fără să sune ca un droid de marketing: dacă vreți să creați mașini virtuale în Azure, veți avea nevoie de Azure Storage; dacă vreți să creați o aplicație, un site sau orice altceva în Azure, cu siguranță veți folosi si Azure Storage.
Cum sunt stocate aceste date? În obiecte, tabele, cozi sau fișiere (Blobs, Tables, Queues, Files).
Blob Storage. Pata de cerneală. Așa s-ar traduce blob, deși cei care au văzut filmul The Blob s-ar putea gândi la altceva. Sau cei care își fac siesta la umbra unui SQL Server… dar divaghez. Blob Storage-ul (numit și Object Storage) este ideal pentru a stoca documente, fișiere de orice fel.
Pot fi milioane de fisiere si pot fi accesate simultan de milioane de utilizatori folosind API-uri de tip REST sau alte biblioteci.
Performanța și scalabilitatea fac Blob-ul ideal și pentru streaming video. Big Data?
Pe langă tradiționalul HDFS, se pot folosi cu succes blob-urile, fie din scenarii on premises, fie direct din Azure prin serviciile de Batch, Machine Learning si HDInsight (Hadoop).
Table Storage. Petabytes de date (semi) structurate. Scalabilitatea și disponibilitatea sunt la ordinea zilei. Folosite în mod curent pentru seturi de date flexibile: datele utilizatorilor unei aplicații web sau mobile, adrese sau alte metadate. Tabelele au o proprietate interesantă: rânduri diferite pot avea structuri diferite unele față de celelalte. Aplicația ta poate evolua în timp real, fără a avea nevoie de întreruperi.noSQL anyone?
Queue Storage-ul vă ajută aplicațiile să absoarbă creșterile temporare ale traficului de date. Aceste date sunt stocate ca într-un buffer în această coadă de așteptare, până când serverele reușesc să facă față. Aceste cozi permit componentelor unei aplicații să fie interconectate fără a depinde direct una de alta, rulând în ritmuri diferite și chiar putând fi oprite sau înlocuite temporar fără ca fluxurile de date ale aplicației respective să fie întrerupte.
File Storage. Cu siguranță că fiecare dintre noi, dacă avem acasă sau la birou mai mult de un PC, a dat share la unul sau mai multe
foldere. Ei bine, exact același lucru îl face și File Storage-ul din Azure. Putem stoca aici fișiere in același mod în care le stocăm pe un disc sau pe un share de rețea. Cu ajutorul File Storage-ului putem muta in cloud aplicații tradiționale ce operează la nivel de fișiere fără a le modifica în vreun fel. Pe langă protocolul “tradițional” în astfel de situații (SMB 3.0) avem și un API de tip REST ceea ce ne ajută să integrăm aplicațiile vechi cu aplicații noi, bazate pe cloud.
Ar mai fi multe de spus. Dar mă opresc aici cu speranța că v-am trezit măcar puțin curiozitatea, mai ales dacă sunteți developeri sau, în general, oameni de IT preocupați de ceea ce înseamnă cloud.
de Mugur MIREA, IT Business Partner XAPT Solutions