Un studiu realizat recent la nivel global de către firma Arlington Research pentru firma de securitate Egress şi intitulat Remote working: one year on, a descoperit că trei sferturi dintre angajaţii intervievaţi au declarat că se simt mai rău ca urmare a muncii de acasă, aproape 40% spunând că se simt mai stresaţi decât înainte în privinţa muncii.
De asemenea, studiul a descoperit o diviziune semnificativă între generaţii. Peste 65% din angajaţii aparţinând generaţiilor mileniului şi Z au declarat că se simt obosiţi, stresaţi sau sub o presiune mai mare legată de muncă, faţă de doar 34% din membrii generaţiilor X şi baby boomer. De asemenea, la un an de la debutul în forţă al lucrului de acasă, aproape jumătate din membrii generaţiilor milenială şi Z continuă să folosească un spaţiu de lucru împărţit cu alţi membri de familie, faţă de 33% din membrii generaţiilor X şi baby boomer. Per ansamblu, doar 28% din angajaţi au acces singuri la un spaţiu de birou adecvat de acasă.
În plus, în acest timp s-au schimbat şi obiceiurile de comunicare. Nu mai puţin de 85% dintre angajaţi au ajuns să trimită mai multe mesaje e-mail şi aproape 80% să folosească mai intens mijloace de videoconferinţă decât înainte de pandemie.
Cu toate astea, studiul arată o mutare clară în favoarea unei modalităţi flexibile de lucru. Anterior pandemiei, 45% din respondenţi lucrau de la biroul firmei program complet. Acum doar 28% dintre ei intenţionează să revină la un program complet de la birou. În acest sens, modalitatea hibridă de lucru a fost cea mai populară alegere, aproape 70% dintre angajaţi afirmând că şi-ar dori un amestec de lucru de acasă şi lucru de la biroul firmei. Doar 5% dintre angajaţi intenţionează să continue lucrul complet de acasă în viitor.
Şi aici studiul a observat o diviziune între generaţii. Circa 35% din membrii generaţiei mileniale şi Z intenţionează să revină complet la biroul de la firmă, în vreme ce doar 22% din membrii generaţiilor X şi baby boomer declarând asta.