Echipelor IT le-ar plăcea să inoveze mai rapid şi să lanseze mai frecvent aplicaţii software noi, însă sunt ţinute pe loc de procesele lente de asigurare a calităţii, lipsa personalului talentat, finanţările insuficiente şi diverse alte motive. Conform unui recent raport publicat de firma de îmbunătăţiri platforme software Rollbar, un ciclu de inovaţie mai rapid ar întări încrederea echipelor IT, fapt care ar duce la noi inovaţii.
După ce a discutat cu mii de dezvoltatori de pe întregul glob pentru realizarea raportului, Rollbar a descoperit că un sfert dintre dezvoltatori lansează noi coduri în producţie în fiecare lună sau la fiecare două luni, un alt sfert dintre ei lansând noi coduri la fiecare două săptămâni. Şase la sută fac astfel de lansări doar de două ori pe an.
În vreme ce mai bine de o treime din respondenţi (36%) susţin că sunt ţinuţi pe loc de procesele lente de asigurare a calităţii, un alt procent însemnat (30%) au spus că echipa din care fac parte e prea mică. Pentru unii, limitările bugetare reprezintă cel mai mare obstacol, în vreme ce pentru alţii piedica majoră o reprezintă managementul de proiect inadecvat. În fine, în unele cazuri lipsa de leadership şi de viziune pe termen lung sunt cele care întârzie ciclul de inovaţie.
Aproape toţi dezvoltatorii intervievaţi pentru raport (86%) au afirmat că îmbunătăţirile de pe aceste fronturi ar avea darul de a le întări încrederea şi i-ar ajuta să lanseze noi programe mai rapid. La fel, noi capabilităţi căpătate în urma proceselor de instruire i-ar ajuta să realizeze programe mai rapid.
Mulţi dintre ei (40%) îşi doresc instrumente mai bune de reparare erori, însă la fel de mulţi şi-ar dori un management de proiect mai bun, o echipă mai mare şi finanţări mai consistente pentru proiectele la care lucrează.
Autorii raportului notează: „Dezvoltatorii vor să aibă o idee, pe care să o scrie în cod, după care să pună utilizatorii să încerce acea idee. Însă realitatea arată că programele menite acestor încercări sunt adesea pline de erori şi bug-uri. Ca atare, dezvoltatorii ajung să îşi cheltuiie 40% din timp cu testarea şi asigurarea calităţii produsului. Cu toate astea, produsele rezultate nu sunt perfecte, iar urmărirea perfecţiunii acţionează ca o barieră în calea inovării”.