Susţinând trecerea la sisteme de supraveghere IP în contextul nevoii de digitalizare, Allied Telesis, unul din cei mai importanţi furnizori de soluţii inteligente de networking, a publicat recent un document care evidenţiază avantajele redutabile ale unei asemenea acţiuni.
Sistemele IP oferă imagini digitale de înaltă definiţie care sunt mai clare decât imaginile cu rezoluţie joasă tipic generate de camerele de supraveghere analoge. În plus, imaginile video pot fi stocate pe diverse medii, cum ar fi hard-drive-urile PC-urilor, sistemele NAS şi altele. În plus, ele nu se degradează, indiferent de cât de mult timp sunt stocate. Nu în ultimul rând, ele pot fi căutate rapid, chiar şi în cazul în care au fost stocate volume mari de date.
În cazul supravegherii IP, este posibilă monitorizarea fluxului video cu ajutorul aplicaţiilor software standard pentru PC-uri. Imaginile sunt stocate în format MPEG sau H.264, astfel încât segmentele video selectate pot fi încărcate în medii de stocare bazate pe cloud pentru a fi afişate sau analizate de oriunde. În plus, soluţiile analytics pot evalua evenimentele legate de securitate prin folosirea datelor legate de trafic, recunoaştere facială şi reconstrucţie evenimente din mai multe surse video. Aici soluţia IP Surveillance de la Allied Telesis furnizează toate aceste beneficii. În plus, ea asigură automatizarea multor sarcini zilnice de monitorizare cu rată redusă a erorilor.
La fel, şi instalarea este mai simplă în astfel de sisteme. De exemplu, prin folosirea switch-urilor Power over Ethernet de la Allied Telesis, alimentarea cu energie poate fi asigurată camerelor de supraveghere prin acelaşi cablu Ethernet folosit pentru date, fapt care elimină nevoia de cabluri separate. Se obţin astfel două efecte majore: procesul de instalare a sistemului este simplificat şi la fel de simplificat este şi procesul de extindere ulterioară a reţelei de supraveghere.
Un alt beneficiu este cel al operării continue a camerelor. De exemplu, soluţia Continuous PoE de la Allied Telesis garantează furnizare neîntreruptă cu energie camerelor şi altor senzori, fapt care menţine camerele în stare permanentă de înregistrare.
Fluxurile video de la camerele IP pot fi monitorizate de la distanţă. În plus, fluxurile de imagini pot fi transmise prin internet în locaţii dinafara firmei. Mai mult, prin integrarea cu reţeaua Ethernet/IP existentă, operaţiunile din reţea pot fi incorporate în mediul IT al organizaţiei, iar organizaţia poate profita de beneficiile care rezultă din convergenţa de multiple aplicaţii într-o singură reţea unificată.
Un alt beneficiu este cel al securizării mai uşoare. Reţelele IP pot folosi mecanisme precum 802.1x, care asigură autentificarea camerelor video în reţea înainte ca ele să trimită date şi care elimină posibilitatea de a înlocui o cameră cu un alt dispozitiv pentru obţinerea de acces neautorizat. Şi aici, soluţia Active Fiber Monitoring de la Allied Telesis previne intruziunile în reţeaua optică de date prin monitorizarea continuă a puterii optice primite de reţea.
Nu în ultimul rând, un alt mare beneficiu este cel al managementului centralizat. Un astfel de management poate fi scump şi complex, mai ales în cazul reţelelor mari distribuite. Aici, Allied Telesis oferă, prin intermediul soluţiei Autonomous Management Framework, automatizare şi simplificare a administrării reţelei. Soluţia permite managementul centralizat al dispozitivelor conectate, back-up automat şi extindere fără contact a reţelei, prin intermediul mecanismelor de tip plug-and-play.
Supravegherea IP are astfel, tot mai multe elemente pentru a deveni soluţia standard de supraveghere în viitor. Reţelele IP pot fi folosite în cazul clădirilor de birouri, al zonelor comerciale de tip mall, al parcărilor de mari dimensiuni, al marilor hoteluri, al facilităţilor de producţie de mari dimensiuni, al şcolilor, al spitalelor şi, nu în cele din urmă, al unor facilităţi precum reţelele mari de transport cum sunt cele pe calea ferată.