Expert IT, Networking — May 10, 2021 at 4:58 pm

Wi-Fi 6 – Ce trebuie să știi

by

wi-fi6-sidecardCel mai nou standard wireless, 802.11ax (sau Wi-Fi 6), este pe cale să fie ratificat de IEEE și oferă îmbunătățiri semnificative față de orice standard Wi-Fi existent. Deci, toți ar trebui să se grăbească și să-și actualizeze infrastructura wireless, nu?

Însă, răspunsul nu este chiar atât de simplu. Înainte de o actualizare Wi-Fi 6, este bine să afli ce beneficia poate oferi.

Care sunt îmbunătățirile semnificative?

Wi-Fi 6 promite viteze de până la 4 ori peste anterioarele standarde Wi-Fi. Pe lângă creșterea capacității, Wi-Fi 6 permite și conectarea mai multor dispozitive la fiecare punct de acces. Iar aceasta este importantă pentru Internet of Things (IoT), unde numărul de dispozitive care se conectează la rețea creștere exponențial.

Și nu în ultimul rând, poate îmbunătăți autonomia bateriei dispozitivelor utilizate – smartphone, tablete, dispozitive IoT conectate la rețele wireless.

Înainte de adoptarea Wi-Fi 6

Odată cu creșterea semnificativă a vitezei, apar provocările legate de o rețea stabilă și fiabilă, cu performanțe sporite. De exemplu, intrările de peste 1Gbps per Access Point, pot aduce blocaje pe uplinkurile AP care îl conectează la rețea. Fără actualizările linkurilor, fie la Multi-gigabit (2.5Gbps/5Gbps) sau multiple linkuri 1Gbps, se pot pierde din beneficiile Wi-Fi 6.

Chiar și alimentarea Access Points over PoE – metoda standard pentru majoritatea implementărilor – necesită o analiză atentă. Access Point-urile astfel aglomerate au nevoie crescută de energie, astfel încât PoE+ (30W/port) este minimul necesar. Înainte de implementarea Wi-Fi6, este necesar un plan detaliat de distribuție a energiei PoE.

Nu trebuie uitate nici „clasicele” probleme cu noile standard Wi-Fi – furnizorii oferă o versiune pre-standard care poate cauza probleme de compatibilitate? Trebuie verificat amănunțit compatibilitățile, nu toate produsele Wi-Fi 6 sunt la fel.

Ce alte opțiuni mai sunt și de ce să le luăm în considerare?

Nu sunt îndoieli față de potențialul Wi-Fi 6. Infrastructura LAN oferă cerințele de viteză și putere care fac fezabilă o actualizare, dar mai e o întrebare: dispozitivele care se conectează la rețea, vor putea folosi performanța sporită?

Dacă dispozitivele (laptop/tabletă/telefon/dispozitiv IoT) sunt mai vechi (produse înainte de finele 2019), atunci nu vor accepta Wi-Fi 6. Chiar și așa, nu toate dispozitivele de top au certificare Wi-Fi Alliance pentru Wi-Fi 6. Se vor conecta la noua rețea, dar fără performanțele așteptate.

Așa că, trebuie luat în considerare dacă se merită investiția în Wi-Fi 6, dacă dispozitivele folosite vor profita la maxim de noile performanțe.

Totuși, o planificare pentru Wi-Fi 6 tot trebuie făcută. Este logică adaptarea infrastructurii LAN pentru a permite actualizarea punctelor de acces la momentul potrivit. Actualizarea la momentul potrivit prezintă avantaje considerabile.

Merită evaluate și opțiunile Wi-Fi 5, care pot aduce performanțe în infrastructura wireless la costuri mult mai mici decât Wi-Fi 6, fără să fie nevoie de actualizări semnificative ale rețelei. Soluția wireless hibridă de la Allied Telesis, de exemplu, poate oferi roaming fără probleme și randamente ridicate printr-o combinație unică de Channel Blanket și tehnologie bazată pe celule – cu o gamă de instrumente de automatizare pentru îmbunătățirea performanței rețelei și de reducere a costurilor de administrare.

Următorul pas

Sfaturile sunt simple:
• Evaluează care sunt câștigurile aduse de Wi-Fi 6 (și când vor apărea)
• Dacă implementarea este logică în următoarele 6-12 luni, mai întâi neapărat planifică și actualizează rețeaua LAN. Nu implementa puncte de acces în grabă, în speranța că problemele Wi-Fi se vor rezolva de la sine!
• Dacă nu este neapărată nevoie de Wi-Fi 6, nu renunța la opțiunile care pot aduce o soluție robustă până când un upgrade wireless va avea mai mult sens.