Procesatorul de plăţi Visa a anunţat recent că va achiziţiona operatorul fintech suedez Tink pentru a facilita clienţilor europeni de tip business şi consumer accesul la capabilităţi de open banking. Achiziţia se va face contra sumei de 1,8 miliarde euro, fiind una din tranzacţiile majore din domeniu în acest an.
Mii de firme de servicii financiare din Europa folosesc Tink pentru a oferi clienţilor acces la servicii de tip open banking, cum ar fi agregarea de conturi şi instrumentele de management financiar, prin intermediul aplicaţiilor de tip API. Motivând achiziţia, Visa a declarat că prin combinarea capabilităţilor celor două companii se va accelera adoptarea open banking în Europa.
Serviciile de tip open banking au fost posibile ca urmare a apariţiei directivei europene PSD2, care a intrat în vigoare în 2018 şi care permite părţilor terţe să acceseze datele clienţilor deţinute de bănci prin intermediul API-urilor, cu acordul clientului, şi să ofere servicii mai complexe folosind astfel de informaţii.
Iniţial, Tink şi-a oferit produsul direct consumatorilor printr-o aplicaţie de finanţe personale. În 2012 compania suedeză şi-a schimbat modelul de afaceri în sensul oferirii de API-uri băncilor, ceea ce le-a permis acestora să-şi construiască propriile capabilităţi open banking. Astfel s-a ajuns ca printre clienţii Tink să se numere nume financiare mari, precum BNP Paribas, ABN Amro sau NatWest, precum şi o gamă largă de companii fintech de pe tot cuprinsul Europei.