La doar douăsprezece luni de când lumea s-a trezit cu „noul normal”, multe țări intrând în blocaje fără precedent, programele de vaccinare și reducerea restricțiilor locale ne arată lumina de la capătul tunelului. Avem acum posibilitatea de a construi o lume nouă și îndrăzneață, în timp ce privim spre viitor. Dar, mai întâi, avem de făcut o serie de reflecții.
Privind înapoi la momentul martie 2020, era clar că, pentru a supraviețui în incertitudinile care au urmat, cheia va fi inovarea pentru susținerea unora dintre cele mai vitale sectoare, lanțuri de aprovizionare și locuri de muncă. Viteza și amploarea transformărilor digitale pentru susținerea industriilor pe măsură ce acestea s-au adaptat a fost uimitoare. Tehnologia a atras atenția prin continuitatea afacerilor și a serviciilor esențiale, trecerea la învățământul online, viața socială conectată.
Tehnologia ca oportunitate
Anul trecut ni s-a amintit de forța esențială pe care o poate avea tehnologia, oferind o perspectivă asupra a ceea ce este posibil acum și, în viitor. Am aflat că viitorul digital va fi pilonul central în evoluția societății noastre.
Dacă este valorificată eficient, tehnologia va continua să conducă eforturile globale de sprijinire a redresării, jucând un rol esențial în a permite guvernelor să „reconstruiască mai bine” pe termen lung – adică, asigurându-se că sistemele pe care le-am pus în aplicare nu numai că rezolvă problemele de astăzi, dar și că suntem pregătiți pentru provocările de mâine.
Digitalizarea continuă a guvernelor va fi o piatră de temelie crucială atunci când vine vorba de stimularea schimbărilor pe termen mediu și lung – și dacă putem prelua ceva din 2020 ar trebui să fie ritmul de inovație și nevoia acută de schimbare.
Pe măsură ce liderii mondiali stabilesc și implementează strategii de relansare, nu este surprinzător faptul că, în general, observăm un accent real pe tehnologie, conectivitate și reducerea decalajelor digitale. Trăim într-o lume în care putem vedea roadele transformării digitale – cu programările online în sănătate, cu meetinguri corporate în format video (tehnologie care ne ajută să comunicăm și cu familia). Numeroase servicii esențiale și lanțuri de aprovizionare devin digitale; acum putem îndrăzni să visăm și al etapele următoare.
Unele cabinete medicale și spitale beneficiază deja de prelucrarea datelor în timp real, ajutându-le să răspundă și să acorde prioritate nevoilor pacienților, cu rezultate mai bune. Reconstruirea mai bună înseamnă a face din aceste tehnologii digitale pilonul la nivel global și a ne asigura că toată lumea are acces la aceste beneficii. Faptul că numai cetățenii care au acces la tehnologiile digitale se pot bucura de beneficii ne arată amploarea provocărilor pentru multe guverne, ca măsuri de protecție împotriva potențialelor crize viitoare.
Menținerea ritmului inovației
Adaptabilitatea și reziliența companiilor și a sectorului public au fost puse la încercare, iar acele organizații cu un control solid asupra tehnologiilor digitale s-au descurcat mai bine în pandemie decât cele care nu l-au avut.
Această experiență oferă rațiuni clare pentru digitalizarea accelerată a guvernelor. Pe măsură ce intrăm în următoarea fază de relansare, lumea hibridă devine permanentă. Investițiile digitale vor reprezenta o parte esențială a planurilor guvernamentale din întreaga lume și pot juca un rol esențial în stimularea competitivității, creșterii economice și în crearea de locuri de muncă.
De la sprijinirea strategiilor e-guvernare, la crearea infrastructurii de telesănătate și până la investiții în transformarea digitală a educației, planurile guvernelor pentru 2021 subliniază importanța accesului universal la tehnologie și rolul acesteia ăn crearea unei societăți cu drepturi egale. Acest lucru este subliniat de accentul pus pe conectivitate în planificarea relansării, pe îmbunătățirea accesul la internet și pregătirea pentru conectivitatea 5G. Având în vedere că 89% dintre companii recunosc nevoia în viitor a unei infrastructuri IT mai agile și mai scalabile, eforturile de redresare pot juca un rol vital în stabilirea bazelor necesare pentru o evoluție a societății și sectorială îmbunătățită.
A rămâne conectat este cheia
Tehnologiile bazate pe conectivitate vor sprijini implementarea serviciilor digitale, permițând organizațiilor, companiilor și serviciilor din sectorul public să funcționeze eficient, fapt important deoarece cetățenii au acum așteptări mai mari de la serviciile pe care guvernele lor le oferă. Cu ajutorul tehnologiilor bazate pe prelucrarea datelor, guvernele pot beneficia de analize și informații predictive, ajutând la prevenirea oricăror evenimente, de la viitoare epidemii la incidente de siguranță publică. Tehnologia este un instrument puternic pentru guverne în a construi o lume care să funcționeze pentru oameni, la nivel global.
A construi mai bine înseamnă a construi digital
Tehnologia va fi baza agendei de relansare și va permite propuneri și programe cu adevărat inovatoare, centrate pe cetățeni, axate pe reformă și care promit să aibă un impact semnificativ în sectoarele sănătății și educației, precum și în e-guvernare, pe bază de sustenabilitate.
Tehnologiile digitale vor forma coloana vertebrală a planificării infrastructurii viitoare, creând integrări continue între organizații, și făcând serviciile esențiale accesibile tuturor.
Prin construirea infrastructurilor esențiale pentru a sprijini creșterea digitală, putem proiecta servicii sustenabile. Sustenabilitatea este crucială pentru viitorul nostru. Toate acestea necesită o gândire inovatoare, o utilizare excelentă a instrumentelor digitale și curaj pentru a pune lumea noastră pe un traseu diferit, mai armonios. Acum este momentul să fim îndrăzneți, să visăm altfel și să impulsionăm relansarea prin digitalizare.