Firma de consultanţă Ernst & Young a publicat recent un raport care arată că, la nivel global, mai bine de jumătate din firme au neglijat în mod deliberat măsurile de securitate IT în favoarea măsurilor de facilitare a lucrului de la distanţă, care să asigure menţinerea productivităţii muncii.
Ca atare, după discuţii cu câteva mii de profesionişti în securitate cibernetică, EY a aflat că peste 40% dintre ei sunt acum mai îngrijoraţi ca oricând de capacitatea lor de a bloca atacurile cibernetice, în vreme ce aproape 40% spun că bugetul pe care îl au la dispoziţie este inadecvat pentru protecţia în faţa atacurilor tot mai sofisticate. Iar peste 75% au spus că au fost martori la creşterea atacurilor devastatoare în ultimele luni, faţă de 60% în 2020.
Pentru a adresa astfel de probleme, raportul sugerează ca firmele să se concentreze mai mult pe strângerea relaţiilor dintre echipele de securitate şi alte funcţiuni ale firmei, în mod special zona de conducere executivă.
„Chiar dacă directorii generali sunt pe cale să-şi transforme afacerea prin intermediul tehnologiei, ei nu-şi pot permite să mai neglijeze riscurile asociate neluării în seamă a protecţiei cibernetice,” notează analiştii EY. „Pe de altă parte, cade în seama responsabililor cu securitatea să se asigure că directorii generali înţeleg corect valoare investiţiilor în măsuri adecvate de securitate, pe care să le considere ca parte integrantă a fenomenului de transformare digitală.”