Chiar dacă anul 2020 a acţionat ca un adevărat tester de realitate pentru întreaga lume a afacerilor, mulţi directori de IT de pe mapamond continuă să creadă că firmele pe care le reprezintă nu sunt pe deplin pregătite să supravieţuiască apariţiei unui fenomen disruptiv similar pandemiei sanitare.
Aceasta este principala concluzie a unui nou studiu realizat de Genpact, un furnizor global de servicii de transformare digitală. După interviuri cu sute de directori IT şi lideri tehnologici din întreaga lume, Genpact a descoperit că la ora actuală directorii IT pot fi împărţiţi în trei categorii: piloţi, copiloţi şi ingineri de bord.
Piloţii sun cei care antrenează transformarea digitală, inovează şi îşi ajută firma să aibă succes în ciuda dificultăţilor. Ei constituie însă doar o cincime din numărul total de directori IT. Copiloţii, socotiţi ca fiind cei care modernizează afacerea, însă trebuie să conclucreze cu liderii de afaceri ca să modeleze procesele de transformare digitală, formează corpul cel mai numeros, de aproape 60%. Restul, situat la un nivel de aproape 25%, sunt clasificaţi drept ingineri de bord: ei sunt cei care doar “execută” şi nu generează transformare.
Studiul susţine că abilitatea directorilor IT de a antrena transformarea digitală poate duce la succesul sau eşecul unei afaceri, motivând afirmaţia prin faptul că acei directori IT care au migrat centrele de date în cloud, au automatizat procese, au ajutat angajaţii să dobândească abilităţi noi, au adoptat inteligenţa artificială şi machine-learning, sau instrumente analytics avansate, sunt cei care s-au adaptat cu cel mai mare succes la pandemie.