Financiar-Bancar — October 25, 2021 at 1:40 pm

AFIN IFN SA – instituție financiară nebancară cu capital românesc, dedicată exclusiv sectorului de economie socială

by

Consorțiul format din Fundația “Alături de Voi” România, FEBEA – Federația Europeană a Băncilor Etice și Alternative și Patria Credit IFN au lansat înscrierile pentru participarea la înființarea AFIN IFN SA – prima instituție de finanțare alternativă cu capital românesc, dedicată exclusiv sectorului de economie socială. AFIN IFN SA va fi înființat la Iași și va fi un instrument de creditare dedicat în întregime întreprinderilor sociale și ONG-urilor care dezvoltă proiecte incluzive, verzi și echitabile.

Miercuri, 21 octombrie, în format online, a avut loc primul eveniment de prezentare a instituției care va susține dezvoltarea ecosistemului de economie socială din România. La doi ani de la lansarea ideii, după mai multe vizite de studiu la instituții europene cu tradiție în finanțarea de impact, după realizarea unui studiu de piață privind nevoile din sector, inițiatorii AFIN au prezentat în premieră ce servicii va livra instituția pentru antreprenorii sociali, ce beneficii au companiile, ONG-urile sau persoanele fizice care decid să ia parte la înființarea AFIN și de câţi bani este nevoie ca să devii acţionar la instituția de finanțare alternativă.

La eveniment au participat partenerii de proiect, membri din AFIN Advisory Board, reprezentanți de companii, directori de ONG-uri și antreprenori sociali, iar înregistrările au totalizat peste 200 de persoane.

„Participarea numeroasă  și activă în același timp a celor prezenți este o confirmare  că   AFIN IFN SA se va constitui într-un instrument financiar de succes care prin modelul  operațional inovativ va reuși să contribuie la finanțarea adecvată a operatorilor din economia socială”,  a subliniat Bogdan Merfea, președinte al Consiliului de Administrație al Patria Credit IFN.

De ce AFINAFIN IFN SA va fi înființat oficial în luna aprilie 2022, cu un capital minim de start de 200.000 Euro și  contribuția a cel puțin 100 de acționari. Tichetul minim pentru a deveni acționar în cadrul AFIN este de 1.500 lei. Primele credite vor putea fi acordate începând cu luna iulie 2022 și se estimează acordarea a cel puțin 25 credite în primul an de activitate, ajungând la 170 credite acordate în al cincilea an.

În România sunt 42.729 ONG-uri active, 1.642 de întreprinderi sociale atestate, 2.581 de cooperative și asocieri active – organizații care derulează proiecte cu impact social, care contribuie la bunăstarea comunităților și care nu au acces la instrumente de finanțare adaptate nevoilor specifice.

StatisticiPentru toate aceste entități, AFIN IFN va oferi instrumente de creditare accesibile, flexibile și inovatoare, care să le permită să fie competitive și să-și mărească impactul social. Aceste entități vor beneficia de credite pentru capital de lucru, credite pentru investiții, credite cu destinație mixtă, credite punte pentru cofinanțare fonduri europene, credite cu suport de co-finanțare prin Social Finance Association.

„Întreprinderile sociale, ONG-urile cu activitate economică, cooperativele mici sunt excluse de la  finanțare în cele mai multe cazuri. Este necesară o instituție financiară care să înțeleagă specificul acestor organizații și să dezvolte produse financiare adaptate lor”, a subliniat Ancuța Vameșu, expert economie socială & Președinte RISE – Rețeaua română a întreprinderilor sociale de inserție.

Evenimentul de prezentare AFIN a lansat o invitație pentru liderii vizionari din companii, ONG-uri și întreprinderi sociale, de a se alătura unui proiect care răspunde unor nevoi existente pe piața din România, care se situează pe un val de oportunitate la nivel european și care reunește expertiza unor organizații și persoane care au demonstrat, de-a lungul timpului, că proiectele în care se implică sunt valoroase și mai ales își ating obiectivele.

„În calitate de antreprenor social, cea mai mare provocare pe care am avut-o în 13 ani de activitate, a fost accesul la finanțare pentru dezvoltarea celor 3 întreprinderi sociale din grupul ADV. Fără investiții, nu putem fi competitivi în piață și în final nu ne putem atinge misiunea socială. Pe principiul că ”nu poți avea pretenția unei schimbări dacă nu acționezi în acest sens”, am decis să investim în AFIN și să fim noi schimbarea pe care am dori să o vedem la ceilalți!”, a declarat Angela Achiței, antreprenor social și președinte Fundația “Alături de Voi” România (ADV) România.

Modelul operațional al AFIN IFN SA și designul serviciilor pe care le va livra instituția se fundamentează pe expertiza celor patru inițiatori – Bogdan Merfea, Ancuța Vameșu, Angela Achiței și Dante Stein, a colegilor profesioniști care fac parte din consorțiul AFIN și a Casei de Avocatură Arcadia Hinescu.

Pentru a deveni acționar la prima instituție financiară nebancară cu capital românesc, dedicată exclusiv proiectelor cu impact social, vă invităm să consultați website-ul AFIN.