Confidential computing se referă la dispozitive care efectuează procesare de date în medii executive de încredere, bazate pe hardware (TEE). Aceste medii previn accesul neautorizat, modificările de aplicaţii şi accesarea datelor în uz, factori importanţi pentru firmele care gestionează informaţii personale identificabile şi de mare sensibilitate. Piaţa este dominată de actori din banking, finanţe, healthcare, sectorul public şi alte industrii reglementate.
Conform unui recent raport publicat de Confidential Computing Consortium, piaţa de confidential computing va cunoaşte o creştere anuală compusă de 90-95 %, atingând nivelul de 54 miliarde USD în 2026. Consorţiul include firme precum Arm, Facebook, Google, Huawei, Intel, Microsoft, Red Hat şi altele, iar raportul, publicat împreună cu The Linux Foundation, afirmă că procentul global de creştere a pieţei până în 2026 va fi de cel puţin 40-45%.
Esenţa acestei creşteri va consta în hardware şi software, chiar dacă importanţa segmentului de servicii nu va fi de neglijat.
Conform autorilor raportului, faptul că firmele mută rapid datele în cloud duce la modificarea dramatică a nevoilor de protejare a datelor sensibile pasive aflate în reţelele existente.
Nevoia de a proteja aceste date de-a lungul întregii lor vieţi, cuplată cu reglementările tot mai dure şi proliferarea riscurilor cibernetice va face din confidential computing o tehnologie tot mai esenţială pentru securitatea procesării de date.