Rezultatele unui nou studiu Kaspersky dezvăluie că, pentru 61% dintre părinți, este greu să fie modele pentru copiii lor și, uneori, nu respectă regulile pe care ei înșiși le stabilesc pentru cei mici. În același timp, mai mult de jumătate dintre părinți (54%) încearcă să stabilească obiceiuri și reguli digitale sănătoase pentru toți membrii familiei.
De la o vârstă fragedă, copiii tind să copieze comportamentul și obiceiurile adulților în toate domeniile vieții, inclusiv atitudinile față de dispozitivele digitale. În plus, mulți copii primesc primul dispozitiv foarte devreme – conform aceluiași studiu – respectiv 68% dintre copii primesc dispozitive electronice înainte de vârsta de nouă ani. Având în vedere acest lucru, părinții trebuie să fie modele în utilizarea tehnologiei, dacă doresc să pună obiceiurile digitale ale copiilor pe baze sănătoase, încă din copilărie.
Rezultatele sondajului arată, de asemenea, că părinții percep normele de comportament ca fiind diferite pentru ei și copiii lor. De exemplu, aproape jumătate (48%) dintre respondenți au recunoscut că petrec între trei și cinci ore pe dispozitivele digitale în fiecare zi, iar majoritatea (62%) consideră că acest timp este normal.
Când vine vorba de copii, aproape jumătate (48%) petrec același timp pe dispozitive precum părinții lor – trei până la cinci ore pe zi. Dar, în ciuda acestui fapt, mai mult de jumătate dintre adulți (53%) ar dori să limiteze timpul petrecut de copii – până la două ore.
În unele scenarii, respondenții consideră că anumite comportamente sunt acceptabile pentru ei înșiși, dar nu și pentru copiii lor. De exemplu, 37% dintre adulți cred că este normal să distribuie fotografii cu membrii familiei pe rețelele sociale, dar mai puțin de un sfert (24%) dintre părinți consideră că acest lucru este acceptabil pentru copiii lor.
22% dintre respondenți consideră, de asemenea, rezonabil să respingă apeluri și să-și închidă telefonul, astfel încât nimeni să nu-i poată contacta. Cu toate acestea, doar 10% dintre părinți cred că un astfel de comportament este acceptabil pentru copii.
„Astăzi, din ce în ce mai mulți părinți încearcă să stabilească obiceiuri digitale sănătoase, alături de cele legate de alimentație și regimurile zilnice, etc. Dar nu există o tendință clară sau un model acceptat de comportament cu privire la modul în care trebuie să stabilească în mod specific acele reguli pentru practicile digitale. Rezultatele sondajului nostru arată că majoritatea adulților (61%) recunosc că le este greu să fie un model și că uneori nu respectă regulile pe care le stabilesc pentru copiii lor. Pentru a ajuta părinții să stabilească practici digitale sănătoase, există o varietate de tehnici și instrumente. Acestea pot fi inserate în jocuri sau alte activități, iar pentru o abordare mai tehnică, sunt disponibile soluții precum aplicațiile care pot ajuta la controlul timpului petrecut în fața ecranului sau la determinarea locației fizice a unui copil”, spune Marina Titova, Vice-President, Consumer Product Marketing la Kaspersky.
„Consumul digital modelează relația dintre părinți și copii și, mai important, are un impact asupra dezvoltării copilului. Cercetările arată că sugarii dezvoltă probleme de hrănire și somn, de exemplu, atunci când părinții folosesc mediile digitale în timp ce îi îngrijesc. Acesta este un indiciu serios al unei tulburări incipiente de atașament. Copiii învață imitând. De aceea ar trebui să vă gândiți întotdeauna, concret, ce văd copiii. Părinții lor au întotdeauna smartphone-ul în mână sau chiar la masă când mănâncă? Părinții dau întotdeauna un exemplu”.
„Din perspectiva terapiei de familie, alfabetizarea media în familii este un subiect foarte important. De asemenea, este important pentru copiii să se poată dezvolta bine”.
„Cu toate acestea, trebuie să ținem cont de faptul că smartphone-ul a apărut în această formă doar în ultimul deceniu și a devenit vital în viața noastră de zi cu zi. De aceea, adesea nu este prea ușor să controlezi modul în care îl folosești sau să-I familiarizezi pe copii cu el. Dependența noastră de telefoane este motivul pentru care este cu atât mai important să clarificăm acest subiect în primul rând pentru noi toți. În plus, există și reguli de conduită testate și pentru consumul de medii digitale în familii care sunt de mare ajutor. Cel mai important lucru pentru toți părinții este să continue să vorbească cu copiii lor despre utilizarea mass-media”, comentează terapeuții Birgitt Hölzel și Stefan Ruzas de la cabinetul Liebling + Schatz din München.
Raportul complet este disponibil aici.
Pentru a ajuta copiii să-și petreacă timpul pe Internet în siguranță, puteți:
• Să navigați și să învățați împreună. Vedeți unde își petrec copiii timpul online și gândiți-vă cum să-i păstrați cel mai bine în siguranță.
• Să descărcați aplicațiilor de control parental și să discutați acest subiect cu copilul dumneavoastră pentru a-i explica cum funcționează astfel de aplicații și de ce are nevoie de ele pentru a rămâne în siguranță online.
• Să vă implicați în activitățile online ale copiilor de la o vârstă fragedă, și astfel să deveniți „mentorul” lor în acest domeniu.