GSMA, asociaţia globală a ecosistemului industriei de mobilitate, a anunţat recent lansarea unei iniţiative globale de accelerare a conştientizării 5G mmWave pentru a sublinia rolul pe care mmWave îl joacă în descătuşarea potenţialului deplin al tehnologiei 5G.
Studiile estimează că până în 2025, tehnologiile şi serviciile mobile vor contribui cu aproape 5000 miliarde USD la economia globală şi că vor exista 1,8 miliarde conexiuni 5G. De asemenea, pe măsură ce diversele părţi angajate în proces vor beneficia de îmbunătăţirile aduse productivităţii şi eficienţei rezultate din accelerarea folosirii serviciilor mobile de foarte mare viteză, mmWave va ajunge un element important al mixului tehnologic 5G.
Anterior în cursul acestui an, GSMA a constatat că unul din elementele cheie ale fenomenului 5G din acest an este acela legat de unde şi când sistemele 5G mmWave ar putea deveni eficiente din punct de vedere al costurilor. 5G mmWave foloseşte resurse de spectru de frecvenţe peste 24 GHz pentru a completa procesele de roll-out în zona de sub 6 GHz şi pentru a reduce latenţa pentru utilizatori, permiţând operatorilor să adauge capacităţi masive reţelelor prin viteze wireless multi-gigabit şi conectivitate cu latenţă redusă.
Astfel de capabilităţi vor fi folosite probabil în aplicaţii, oferind abonaţilor conectivitate rapidă în zone precum fixed wireless, enterprise (cum ar fi mediile de birou şi campusurile), Ultra HD video, securitate, ghidare precisă de la distanţă, telemedicină, fabrici inteligente şi transporturi inteligente. De asemenea, de pe urma lor beneficiază zonele dens populate, cum sunt campusurile şi locaţiile de entertainment şi competiţii sportive, deoarece reprezintă o modalitate eficientă din punct de vedere costuri pentru creşterea capacităţii reţelei.
GSMA adaugă că mixul dintre mmWave şi reţelele 3,5 GHz va aduce economii de până la 35% ale TCO în comparaţie cu utilizarea exclusivă de benzi de frecvenţă de sub 6 GHz. De asemenea, un astfel de mix facilitează extinderea în zone noi cu viteze apropiate de cele ale fibrei optice. La ora actuală există peste 140 de dispozitive comerciale care suportă 5G mmWave.
Iniţiativa lansată de GSMA va încerca să se axeze pe proiecte care se concentrează asupra explorării implementărilor de uz cotidian şi a intensificării eforturilor de educare legate de beneficiile mmWave. Conform iniţiativei, operatorii China Unicom, NTT DOCOMO, Telstra, TIM şi Verizon, împreună cu furnizorii de tehnologie Ericsson şi Qualcomm Technologies, vor disemina informaţiile acumulate legate de mmWave, cazurile de bună practică şi instanţele de folosire pentru a-i “educa şi inspira” pe toţi cei interesaţi. Asociaţia estimează ca această primă fază să se încheie la timp pentru conferinţa Mobile World de la Barcelona, din februarie 2022, completând tema de interes Connectivity Unleashed devenită tradiţională în cadrul evenimentului anual.