Investiţiile în tehnologii open banking efectuate de firmele financiare europene şi-au revenit în 2021 după ce s-au redus dramatic în 2020. Per ansamblu, 47% din cele 300 de organizaţii europene interogate de Tink, o firmă fintech de open banking, au declarat că bugetele alocate open banking-ului au crescut în 2021.
Revenirea apare după un an 2020 plin de provocări, în urma căruia bugetele medii alocate au căzut la circa 32 milioane euro faţă de estimările de 50-100 milioane euro la începutul anului. Firma Tink, care a fost achiziţionată în iunie 2021 de către Visa contra sumei de 1,8 miliarde euro, a descoperit că investiţiile în tehnologii de iniţiere plăţi au reprezentat principala prioritate pentru 72% din directorii firmelor financiare.
Studiul a relevat că pandemia sanitară a afectat bugetele a 93% din firmele interogate, 2% dintre acestea afirmând că impactul a fost sever. De aceea, autorii studiului afirmă că directorii firmelor financiare şi-au fixat atenţia asupra unei game largi de metode open banking, de la plăţi şi evaluări de credite la monitorizarea emisiilor de carbon, astfel ca eventualul impact al revenirii unor astfel de fenomene să fie minimizat. În plus, se consideră că se va declanşa astfel un nou val de creare de valoare de pe urma căruia vor beneficia consumatorii individuali şi firmele deopotrivă.
Achiziţia Tink de către Visa, la fel ca achiziţia unei alte firme fintech nordice, AiiA, de către rivalii de la Mastercard, sunt, în opinia analiştilor, dovezi ale maturizării segmentului tehnologic din cadrul industriei bancare. Firmele financiare au ajuns să aloce tot mai mulţi bani serviciilor de tip open banking. Conform studiului Tink, firmele de management al bunăstării au cea mai mare creştere de bugete, de 58%, în vreme ce băncile generale se aşteaptă la o creştere de 55%, furnizorii de credite la o creştere de 51%, iar băncile emergente la o creştere de 50%.
Serviciile open banking au devenit posibile ca urmare a directivei PSD2 a Uniunii Europene, care a intrat în vigoare în 2018. PSD2 permite terţilor să acceseze datele clienţilor deţinute de bănci prin intermediul interfeţelor programabile (API), cu acordul prealabil al clientului, pentru a oferi servicii suplimentare pe baza acestor informaţii.
Aproape trei sferturi dintre firmele financiare au declarat că iniţierea de plăţi a reprezentat cea mai utilizată formă de folosire open banking. Iar un studiu recent de la Juniper Research întăreşte această concluzie. Acest din urmă studiu a descoperit că valoarea globală a plăţilor realizate prin open banking va ajunge la 116 miliarde euro în 2026, faţă de doar 4 miliarde euro în acest an.