Silvania International realizeaza activitati de exploatare, debitare si prelucrare a lemnului, acoperind o gama larga de produse primare si superioare, obtinute din prelucrarea masei lemnoase: cherestea, rame din lemn fixe si pliabile pentru ambalaje, casute din lemn si elemente de tamplarie.
Avand o cifra de afaceri de peste 23 milioane de EUR, Silvania International a realizat de-a lungul ultimilor ani un proces complex de modernizare a fabricii de la Lunca Ilvei, incluzand in acest proiect o centrala de cogenerare a energiei termice pe baza de biomasa. Investitia a continuat cu stabilirea prioritatilor de selectie a unui sistem integrat care sa gestioneze toate activitatile specifice exploatarii si prelucrarii lemnului. Astfel pe baza unor analize interne, s-a luat decizia de a selecta si implementa o solutie ERP configurabila, care si-a dovedit fiabilitatea pe parcursul a numeroase alte implementari. Conducerea Silvania International s-a oprit asupra solutiei ASiS ERP a carei tehnologie a permis dezvoltarea de aplicatii specifice integrate pentru industria forestiera. De exemplu, pentru departamentul specializat al companiei care intra in licitatiile de partizi organizate de Romsilva sau de ocoalele private s-a dezvoltat un flux de urmarire al documentatiei necesare, iar pentru activitatile de teren care au loc in padure, in zone izolate, fara semnal, s-a dezvoltat o aplicatie pentru dispozitive mobile, cu functionalitati offline, dar care isi sincronizeaza datele automat cu restul aplicatiilor sistemului ASiS ERP in momentul existentei unei conexiuni de internet active.
In prezent, cu ASiS ERP, sunt gestionate informatii legate de 3000 de partizi care au intrat in exploatarea Silvania International, fiecare dintre ele fiind considerata un centru de profit distinct, aflat sub supravegherea unei persoane de teren. Aproximativ 75 mc de masa lemnoasa se poate exploata dintr-o partida, existand informatii detaliate privind cantitatile si soiurile de lemn ce se regasesc la nivel de partida. In ASiS sunt gestionate si informatii valoroase despre loturi, care permit urmarirea trasabilitatii lemnului de pe picior si pana la produsele prelucrate.
Punctul de plecare in exploatarea masei lemnoase dintr-o partida il reprezinta Actul de punere in valoare (APV) eliberat de Romsilva sau ocoalele silvice private. APV-urile inregistrate in ASiS contin toate informatiile documentelor de punere in valoare, cu efect in constituirea stocului initial de exploatat din partizi. Pornind de aici, responsabilii aflati pe teren vor raporta in aplicatia mobila stadiul proceselor de exploatare din fiecare partida (fasonat, scos, apropiat si expediat) si stocurile de masa lemnoasa pe sortimente pentru fiecare din aceste etape. Lemnul exploatat este transportat catre platforme intermediare prin documente de transfer (operate din FORESTria), de unde se livreaza mai departe catre fabrica Silvania International – pentru productie sau direct catre terti, conform contractelor incheiate. Responsabilii de teren pot consulta in timp real stocul ramas de exploatat pe partida, documentele expediate, tertii sau depozitele proprii cu care lucreaza, utilizand aplicatia FORESTria
O data ajunsi la fabrica Silvania International, bustenii stau la baza fluxului de productie specific. La fabrica din Lunca Ilvei, ASiS gestioneaza procesele, din momentul intrarii in fabrica a bustenilor si pana la obtinerea produselor finite si reziduale. Bustenii adusi in fabrica sunt decojiti, masurati si sortati pe dimensiuni, fiind ulterior transformati in cherestea “verde”. Aceasta este dusa in sectiile de uscare, de unde poate fi directionata spre celelalte sectii de productie sau, pe baza de aviz, este vanduta catre terte parti. Avizele sunt insotite de documente de calitate in care sunt specificati parametrii precum dimensiunea sau gradul de umiditate al scandurii, acestea fiind generate automat pe baza informatiilor completate in sectie.
Din cheresteaua uscata, in fabrica, se continua procesul pentru obtinerea de produse finite superioare: rame pliabile, case din lemn si foisoare, panouri stratificate, grinzi din lemn lamelar, etc, respectandu-se tehnologia de fabricatie pentru fiecare produs. In acord cu tehnologia definita in ASiS, consumurile sunt generate automat. Deseurile sunt si ele valorificate ca si biomasa pentru centrala termica a companiei.
Intr-adevar, pe baza informatiilor furnizate de ASiS ERP, s-au obtinut beneficii semnificative si pe partea de raportare: de exemplu exista o trasabilitate a lemnului si postcalcul pe partizi, detaliat pe tipuri de cheltuieli; s-au dezvoltat rapoarte specifice precum: Balanta de stocuri pe partizi, Iesiri pe partizi, Realizari lemn pe partizi sau Centralizator cherestea livrata. ASiS ERP ofera si posibilitatea bugetarii cheltuielilor pe partizi cu supraveghere si atentionare via email in cazul depasirii alocarilor bugetate. Livrarea rapoartelor se face in timp real si include informatiile actualizate introduse de utilizatorii solutiei integrate, permitand managementului abordarea precisa si eficienta in gestionarea proceselor companiei.