Peste 60% dintre directorii financiari din Europa de Est au declarat că afacerile pe care le gestionează au revenit la nivelul de dinainte de pandemie – sfârșitul anului 2019, în cadul studiului CFO Panel 2022, realizat la începutul acestui an de către compania de consultanță în management Horváth. La nivel internațional, mai mult de jumătate dintre intervievați consideră că pandemia a avut un efect pozitiv asupra companiilor.
Peste 90% dintre respondenții din Europa de Est estimează că se vor confrunta cu dificultăți în privința forței de muncă, care va trebui pregătită pentru provocări viitoare. Peste 60% dintre aceștia consideră că un risc predominant îl va reprezenta întreruperea lanțurilor de aprovizionare și deficitul rezultat în aprovizionare și producție, iar peste 55% consideră că schimbările de politică economică (ex: lockdown, conflicte comerciale, alegeri etc.) vor fi un risc pentru viitor.
În ce privește perspectiva, peste 80% dintre directorii financiari din Europa de Est cred că pot ieși din impasul creat de pandemie printr-o serie de oportunități cum ar fi creșterea investițiilor în automatizare și digitalizare, peste 70% susțin că îi va ajuta introducerea modelelor moderne de lucru (de acasă și hibrid), iar peste 50% consideră că salvarea va veni de la creșterea cererii interne.