Universitatea Româno-Americană a lansat Programul de Studii Universitare de Masterat „Finanțe și Tehnologii Financiare (FINTECH)”, o nouă inițiativă academică menită să asigure creșterea angajabilității absolvenților din domeniul finanțelor verzi, inovațiilor și tehnologiilor financiare.
Programul oferă o perspectivă nouă asupra modului în care actuala generație se raportează la educație, multidisciplinaritate și orientare profesională adaptată meseriilor viitorului.
Cu această ocazie, reprezentanți ai Băncii Naționale a României, ai asociațiilor profesionale din domeniul bancar și din domeniul fintech, ai mediului universitar și ai mediului de afaceri din domeniile bancar, IT, comunicare și resurse umane s-au reunit în Sala Senatului într-o dezbatere pe tema “Instrumente financiare inovative, tehnologii financiare digitale (FinTech) și standarde internaționale în domeniul finanțelor sustenabile”.
În deschiderea evenimentului, Prof.Univ.Dr.Habil. Costel NEGRICEA, rectorul Universității Româno-Americane a declarat: „Rolul nostru, al mediului academic, este acela de a fi o platformă de dezbatere pentru a identifica tendințe ale pieței muncii și societății, în ansamblu.
Ritmul schimbării pune o presiune suplimentară asupra noastră, dar stă în puterea noastră să ne adaptăm rapid, iar programul de masterat Fintech, ce urmează a face parte din oferta educațională a Universității Româno-Americane, începând cu anul universitar 2022-2023, este o dovadă în acest sens. (…)
Cred că responsabilitatea noastră este una foarte mare, cu atât mai mult cu cât vorbim despre evoluție și noi tehnologii. Aș putea spune că aceste noi tehnologii vor avea un impact major asupra tuturor domeniilor, nu numai asupra celui financiar.”
Lect.Univ.Dr. Iuliu IVĂNESCU, Decan al Facultății de Relații Comerciale și Financiar-Bancare Interne și Internaționale, în calitate de moderator, a scos în evidență misiunea Programului de Studii Universitare de Masterat „Finanțe și Tehnologii Financiare (FINTECH)” precizând că acesta răspunde în mod direct provocărilor viitorului, anticipând schimbările pe piața forței de muncă.
Mirela Roman, reprezentant al Băncii Naționale a României, prezentă la eveniment, a salutat noua inițiativă academică a Universității Româno-Americane pe care o consideră ”partener de nădejde în proiectele educaționale derulate de BNR încă de la lansarea acestora, acum mai bine de un deceniu”.
Referindu-se la acest nou program de Master, Mirela Roman a afirmat: „Dacă nu mă înșel, acest program – Master Finanțe și Tehnologii Financiare (FINTECH)” este printre primele în peisajul academic românesc. Demersul vine să completeze problematica pregătirii academice în domeniul financiar cu cele mai noi tendințe din aria dezvoltării durabile, cu accent pe digitalizare, inovație, noi tehnologii și standarde asociate conceptului de sustenabilitate pe toate palierele sale specifice – ESG mediu, social și de guvernanță. Inițiativa este cu atât mai lăudabilă cu cât se spune că: «Money makes the world go round, digitalization stirs gyrations». (…) Vă urăm succes în acest demers care vine să întărească oferta și orientarea către viitor a mediului academic, colaborarea cu piața financiară și instituțiile acesteia pentru a contribui la dezvoltarea sustenabilă a societății românești.”
„… Sunt extrem de recunoscătoare Universității Româno-Americane pentru ceea ce sunt astăzi, deoarece sunt absolventă a acestei universități și mi-am dorit să lucrez în mediul bancar încă din perioada studenției. (…) Salut apariția acestui program și, după cum spunea unul dintre colegii mei, directorul de marketing și comunicare al First Bank – prezent și el astăzi la eveniment și, în egală măsură, absolvent de URA – nu este important să fii neapărat primul în piață, este important să faci diferența, iar în acest sens consider că un diferențiator clar va fi generat de modul în care, în cadrul programului, va fi îmbinată partea teoretică, cu cea practică”, a declarat Mădălina Teodorescu, Vicepreședinte First-Bank, prezentă la eveniment.
Scopul primordial avut în vedere prin înființarea programului de master FINANȚE ȘI TEHNOLOGII FINANCIARE (FINTECH) este acela de a crea valoare adăugată domeniului și de a furniza pe piața muncii specialiști în domeniul financiar, dar și în cel al inovării digitale, prin prisma evoluției instrumentelor financiare digitale.
Florin Dănescu, președinte Executiv al Asociației Române a Băncilor (ARB), prezent la eveniment, a declarat: ”… vă felicit pentru că, inclusiv prin lansarea acestui program, dovediți ca universitate, că evoluați nu numai în direcția adecvată vremurilor, ci și în ritmul potrivit.
Rezistența la schimbare provine, de regulă, din teama oamenilor față de nou, încercând să se opună oricăror modificări, chiar dacă acestea sunt benefice. În cazul de față se dovedește că dvs. v-ați înfrânt această teamă și ați ales calea noului.
Este evident că una dintre obligațiile noastre este să maximizăm rezultatele studenților, academice și profesionale, prin raportare la tehnologiile actuale și la cele viitoare, dar ca să invoc o afirmație devenită celebră și în care cred cu tărie, provocarea viitorului nu este o dezbatere despre aceste tehnologii, ci despre etică”.
La rândul său, Nic Bălăceanu, membru Board Asociația Română de Fintech – RoFin.Tech, a declarat: „ … consider oportună apariția acestui program și aș recomanda ca el să fie deschis nu doar absolvenților domeniilor finanțe sau IT&C, ci și altor domenii, cum ar fi, spre exemplu «drept», deoarece sunt absolut necesare și astfel de competențe în acest domeniu.
Prin Asociația pe care o reprezint și firmele membre putem oferi programe de internship pentru masteranzi, precum și implicarea membrilor RoFin.Tech în calitate de guest speaker la cursurile din cadrul programului. Este un demers extraordinar, de absolvenții acestui program fiind nevoie în sistemul bancar și nu numai (masteranzi care să înțeleagă și tehnologie și finanțe). O altă componentă importantă pe care trebuie să se axeze programul este cea de conformitate, deosebit de importantă în acest domeniu puternic reglementat.
În plus, recomand utilizarea parteneriatelor pe care Universitatea Româno-Americană le are cu alte universități americane, deoarece acestea ar putea aduce o plusvaloare importantă programului prin experiența deja acumulată.”
În încheierea evenimentului, Conf.Univ.Dr. Otilia MANTA, coordonatorul Programului de studii universitare de masterat FINANȚE ȘI TEHNOLOGII FINANCIARE (FINTECH) a afirmat: „Tehnologiile digitale actuale și instrumentele financiare inovative revoluționează industria financiară, creează provocări pentru meseriile viitorului și pentru mediul de afaceri, iar noi, mediul academic, suntem obligați să pregătim generațiile viitoare fiind parte integrantă a acestor schimbări și responsabili pentru viitor”.