Competiția de muzică clasică “Youth of Music – International Competition 2022”, aflată la cea de-a doua ediție, este destinată muzicii clasice și a fost deschisă tinerilor muzicieni de orice naționalitate, din întreaga lume și pentru toate instrumentele. În cadrul competiției s-a acordat câte un singur trofeu pentru fiecare categorie de vârstă – Cat.III – născuți după 1992, Cat II – născuți după 1998 și Cat I – născuți după 2004. Cele trei trofee Youth of Music au mers către tineri muzicieni din Spania, Polonia și România.
Marele câștigător al “Grand Prix – Youth of Music 2022” a fost desemnat tânărul pianist român Dominik Ilisz, în vârstă de 18 ani, de la Liceul de Muzică din Oradea, cu o impresionantă interpretare live a Concertului nr. 3 pentru pian și orchestră de L.v.Beethoven, în compania Orchestrei de Cameră Radio România.
Câștigătorul celei de a doua categorii denumite “Young Talent Award” a fost desemnat clarinetistul polonez Adrian Palmowski, în vârstă de 19 ani, de la Universitatea de Muzică “Frederik Chopin” din Varșovia.
Câștigătoarea categoriei I “Junior Talent Award” este violonista spaniolă Taisia Paliazhakina Vafina, în vârstă de 14 ani, de la Cordoba Music School.
Cei trei câștigători ai marilor premii vor beneficia de recunoaștere și premii în bani, trofee și vor susține recitaluri la Palatul Camerei de Comerț și Industrie a Municipiului București oferite de Asociația Culturală Lanto “Magia Muzicii”, care este co-organizator al competiției, și la Filarmonica Banatul din Timișoara.
Celebrul violonist Alexandru Tomescu, președintele juriului, a remarcat: “Nivelul de calitate al concursului este într-o crestere spectaculoasă și asta mă bucură foarte mult”.
De asemenea, juriul a acordat și o serie de premii speciale, oferite de partenerii competiției, unor muzicieni excepționali care au atras atenția juriului în mod deosebit prin interpretările lor. Astfel, au fost premiați: fagotistul român Traian Sturza, student la Universitatea de Muzică din Munchen, acordeonistul italian Alberto Nardelli, student la Conservatorul din Lecce, care a câștigat și premiul Freedom – MuseART, chitaristul britanic Chris Godhart și tenorul chinez Zihua Zhang, ambii fiind studenți la Royal Northern College of Music Manchester, violonista ucraineană Sofiia Hnativ, student la Universitatea de Muzică “Frederik Chopin” din Varșovia și pianista japoneză Yuri Takesima, studentă la Universitatea de Muzică din Wurzburg.
Igor Cognolato, celebrul pianist și profesor de talie mondială, membru al juriului YMIC2022, a declarat: „A fost o onoare și o plăcere să fiu invitat în excelentul juriu al celei de a doua ediții a concursului “Youth of Music International Competition 2022” , alături de colegii mei. M-am bucurat să ascult atâția tineri muzicieni deosebit de motivați și talentați din întreaga lume, interpretând repertoriul lor preferat. A fost o încântare și o experiență magnifică”.
În cadrul competiției au fost decernate și Premiile “Prețuiește viața” pentru cei mai tineri concurenți – pianiștii Polina Chernykh, în vârstă de 8 ani, de la Școala de Muzică nr. 2 din Donetsk, Ucraina, și Maximilian Cotov, în vârstă de 8 ani, de la Conservatorul de Muzică “Benedetto Marcello” din Veneția, Italia.
În cadrul competiției au fost acordate și premii speciale în bani, precum premiile “Iancu Tucarman”, “Mecena”, “Lirica” și “Premiul Freedom – Museart”.
Soprana Laura Tătulescu, una dintre cele mai importante artiste lirice pe plan mondial, a menționat: ”Concursul “YMIC 2022” a adus și anul acesta numeroși tineri muzicieni cu un viitor important pe marile scene ale lumii. Premiile oferite sprijină acești artiști oferindu-le nu doar un mic stimul financiar, ci și o platformă pentru a își împărți darurile și pasiunea cu publicul. A fost o reală bucurie să mă aflu în juriu alături de colegi extrordinari, având iarăși și iarăși confirmarea că viitorul în artă este plin de speranță”.
Premiile speciale constau în sesiuni de înregistrări, concerte, cursuri de măiestrie și premii în bani. Astfel, câștigătorii vor beneficia de sesiuni de înregistrare la legendarul studio Electrecord din București, vor susține concerte la Universitatea de Vest din Timișoara – Facultatea de Muzică, la Centrul Cultural Arcuș din Sfântul Gheorghe, la Creative-Hub Voice and Visibility din București, cu sprijinul Andreei Marin – ambassador UNICEF -, precum și la Associatia Cantici di Liberta din Lecco (Italia). De asemenea, au fost acordate premiile “Eufonia” constând în cursuri de măiestrie pentru diverse instrumente în cadrul Festivalului “Eufonia” din Timișoara, precum și cursuri de măiestrie cu celebra soprană Laura Tătulescu și tenorul suedez Kristofer Lundin.
„Încă o dată România oferă tinerilor muzicieni o oportunitate prețioasă spre o carieră internațională în domeniul muzicii clasice. Am fost foarte mândru să fac parte din acest juriu prestigious, într-o competiție cu candidați de înalt nivel”, a spus dirijorul italian cu o vastă carieră dirijorală internațională, Gian Luigi Zampieri, membru al juriului ”YMIC 2022.
Anul acesta, s-au înscris în concurs 48 de muzicieni din 18 țări, reprezentând unele dintre cele mai prestigioase universități de muzică din întreaga lume, printre care Universitatea de Muzică din Munchen, Royal College of Music din Londra, Conservatorul “Frederik Chopin” din Varșovia, Conservatorul Regal din Bruxelles, Conservatorul “Benedetto Marcello” din Veneția, Conservatorul din Bologna, Academia Regală de Muzică din Dublin, Academia de Muzică din Cluj și Universitatea de Vest din Timișoara – Facultatea de Muzică. Tinerii muzicieni au reprezentat unsprezece instrumente, și anume: pian, vioară, violoncel, chitară, clarinet, fagot, flaut, trompetă, saxofon, acordeon bayan și canto. Această ediție este organizată de Asociația MuseArt, împreună cu Asociația Culturală Lanto “Magia Muzicii”, în calitate de co-organizator. Lista completă a premiilor acordate poate fi consultată aici: https://www.museart-academy.com/2022-edition
„În primul rând doresc să le mulțumesc tuturor participanților și celor care ni s-au alăturat în acest proiect dedicat tinerilor muzicieni! Mulțumesc Asociației Lanto Magia Muzicii, co-organizatorul competiției, care va oferi premii în bani celor trei câștigători, precum și recitalurile susținute la București. De asemenea, doresc să mulțumesc tuturor partenerilor noștri și membrilor juriului pentru generozitate și votul de încredere acordat acestei competiții, precum și tuturor candidaților care au dat dovadă de curaj și determinare, acceptând această provocare. Este abia începutul, deoarece și în acest an vom continua competiția cu festivalul “Youth of Music 2022” care va cuprinde recitalurile de gală ale laureaților, ce vor avea loc începând din luna septembrie. Vă așteptăm să îi cunoaștem și să ne bucurăm de arta lor împreună”, a spus pianista Sînziana Mircea, Young Steinway Artist, inițiatoarea acestei competiții.
Prima ediție a Concursului Internațional Youth of Music avut loc în anul 2021, cu sprijinul Muzeului Municipiului București și al Centrului de Cultură Arcuș din Covasna, care au găzduit recitalurile de gală susținute de câștigătorii competiției.
Juriul Competiției a fost prezidat și în acest an de celebrul violinist român Alexandru Tomescu, căruia i s-au alăturat în acest demers generos soprana Laura Tătulescu, una dintre cele mai importante artiste lirice pe plan mondial, dirijorul italian Gian Luigi Zampieri cu o vasta carieră dirijorală internațională, celebrii pianiști și profesori de talie mondială: Vassily Lobanov și Igor Cognolato, alături de pianista Sînziana Mircea – Young Steinway Artist -, fondatoarea competiției.
Trofeele competiției vor fi oferite de Authentic Plaza și la această ediție. Premiile vor consta atât în trofee, precum și în premii în bani, diplome, cursuri de măiestrie și recitaluri susținute la Palatul Camerei de Comert și Industrie din București, Centrul de Cultură Arcuș din Sfântul Gheorghe, Filarmonica Banatul și Universitatea de Vest din Timișoara, precum și în Italia.
Dorin Ioniță, președintele Asociației Lanto Magia Muzicii, co-organizator al competiției, a declarat: „Pentru mine, sprijinirea tinerilor artiști, într-o manieră activă este un crez și o misiune pe care am îmbrățișat-o de zeci de ani. Sunt foarte fericit că împreună cu Asociația Lanto “Magia Muzicii” m-am alăturat acestui proiect, sprijindu-l, așa cum știu eu cel mai bine, și anume oferindu-le acestor minunați muzicieni o scenă, în timpuri foarte complicate. Știu că este foarte greu să alegi câștigătorii atunci când candidații au un asemenea nivel. Asadar, doresc să felicit atât câștigătorii acestei competiții, precum și juriul competiției care a avut o misiune foarte complicată. Abia aștept să îi ascultăm și să îi aplaudăm împreună în stagiunea organizată de Lanto la Palatul Camerei de Comerț din București!”.
Parteneri în organizarea competiției “Youth of Music International Competition”, ediția 2022 sunt: First PR Agency, Filarmonica Banatul, Universitatea de Vest din Timișoara, Centrul Cultural Arcuș, Asociația “Tribul Artistic”, Fundația “Prețuiește Viața”, Electrecord S.A., Asociația “Iancu Tucarman”, Crizantema SRL, Authentic Plaza SRL, Asociația “Cantici di liberta”.