Ministerul Finanțelor va analiza diverse variante posibile în ce privește sistemul eFactură, după ce marile companii au solicitat prorogarea cu șase luni a aplicării obligativității eFactură în realația B2G (businesst to government), intrată în vigoare de la 1 iulie.
Marile companii afirmă cu nu fac față implementării în același timp a sistemelor eFactură, eTransport și SAF-T. În timp ce departamentele IT și financiar ale companiilor fac față cu greu implementării acestor trei programe în același timp, autoritățile întâmpină, de asemenea, dificultăți, fiind semnalate până acum probleme de către utilizatori.
Ministrul finanțelor a solicitat departamentelor tehnice responsabile de implementarea eFactură să înainteze propuneri și soluții privind problemele semnalate de companii. Nu este clar dacă opțiunile pe care le vor identifica cei de la Finanțe vor include prorogarea, așa cum au cerut companiile, sau dacă aceasta va fi pe 6 luni sau pe un termen mai scurt.
Problema pentru companii este suprapunerea celor trei proiecte majore.
Astfel, de la finalul lunii iulie devine obligatorie raportarea SAF-T pentru marii contribuabili, eTransport, pentru monitorizarea transporturilor de bunuri cu risc fiscal, a devenit obligatoriu de la 1 iulie, dar sancțiunile au fost amânate, iar în cazul eFactură (sistem electronic de emitere a facturilor prin intermediul serverelor ANAF), de la 1 iulie este obligatorie în relația business to business pentru bunuri cu risc fiscal, dar și pentru emitere de facturi către instituții publice (B2G – business to government).
Mai multe detalii pe www.profit.ro