Pharma & Health — December 5, 2022 at 11:39 am

O inovație românească susținută de EIT Health este disponibilă gratuit în sistemul de sănătate din Germania

by

Aplicația digitală pentru sănătate este una dintre primele soluții dezvoltate în afară țării, accesibilă gratuit pentru medicii și pacienții germani

re.flex 1Munca intensă a românilor de la Kineto Tech Rehab a dat roade. Soluția lor digitală, re.flex, este una dintre primele aplicații digitale de sănătate non-germane care sunt acum decontate de sistemul de asigurări de sănătate din Germania. Re.flex este un asistent digital precis pentru terapia fizică musculoscheletală, care a fost introdus pe lista sistemului de asigurări de sănătate din Germania și care poate fi prescris de către furnizorii de servicii medicale ca DiGA (Digitale Gesundheitsanwendungen), fiind decontat de sistemul german de asigurări de sănătate. EIT Health a sprijinit echipa românească să intre cu succes pe piața germană cu 73 de milioane de potențiali clienți.

Din 2019, aplicațiile digitale de sănătate pot fi aprobate oficial și decontate de furnizorii de servicii medicale pentru pacienții din Germania.

Un nou cadru de reglementare și de punere în aplicare a soluțiilor de sănătate digitală a intrat în vigoare în Germania în 2019, acesta fiind încorporat în contextul unei legi mai ample privind asistența medicală digitală. Ca parte a reformei, aplicațiile digitale de sănătate (Digitale Gesundheitsanwendungen, DiGA) pot fi acum prescrise și eliberate oficial pacienților germani de către furnizorii de servicii medicale. DiGA-urile aprobate pot fi prescrise de medici și terapeuți și sunt  decontate de către casele de asigurări de sănătate. Prin urmare, aproximativ 73 de milioane de persoane asigurate în sistemul de asigurări de sănătate din Germania au dreptul de a beneficia de tratament digital. Această practică a facilitat pacienților efectuarea de vizite virtuale la medic și accesul la datele personale de sănătate, de oriunde s-ar afla.

Fizioterapie independentă și precisă la domiciliu
Start-up-ul românesc a reușit să se numere printre cele peste 30 de inovații aprobate de DiGA care vor fi puse la dispoziția pacienților în mod gratuit, fiind acoperite de asigurările de sănătate. Re.flex, dezvoltat de românii de la Kineto Tech Rehab, este un asistent digital precis pentru terapia fizică musculoscheletală. Acesta ajută la tratarea eficientă și de durată, direct de la domiciliu și independentă de fizioterapeut, a durerilor de genunchi și șold, precum și a celor lombare. Acuratețea soluției a fost testată la Spitalul Universitar „Charite” din Berlin, unul dintre cele mai mari spitale universitare din Europa și printre cele mai bune spitale din lume, unde a obținut o abatere de mai puțin de 4% față de standardul de aur pentru urmărirea 3D a mișcării. Pentru a obține decontarea, un alt studiu clinic randomizat de succes a fost finalizat cu sprijinul echipei de la Universitatea din Tübingen[ https://www.sporlastic.de/reflex-digitale-versorgung/  ]. Re.flex oferă pacienților instrucțiuni clare și precise și feedback 3D în timp real, atât audio, cât și vizual, asupra executării corecte sau incorecte a exercițiilor din programul de antrenament.

„Totul a început cu propria mea poveste. În 2015, m-am accidentat în timpul finalei Campionatului European de Jiu-Jitsu brazilian. După o recuperare aparent reușită, m-am întors la sport, doar pentru a suferi curând o altă accidentare. În acel moment, mi-am dat seama că am făcut o greșeală. Nu dusesem la bun sfârșit terapia fizică, care era esențială pentru recuperarea completă. Mai târziu în acel an, am fost nevoit să fac o primă operație complexă de menisc la genunchi, urmate de alte opt luni de terapie fizică. Procesul a fost epuizant, deoarece era iarnă și mersul în fiecare zi la clinică cu cârje presupunea un risc uriaș. Exercițiile, însă, puteau fi făcute mult mai ușor de acasă, în loc să fie nevoie să merg de fiecare dată la specialist. Am făcut o a doua operație la același genunchi în 2021. Sper că voi putea să sar peste a treia – înlocuirea totală a genunchiului”, a explicat Camil Moldoveanu, CEO și co-fondator Kineto Tech Rehab, dezvoltatorul re.flex.

Osteoartrita este cea mai frecventă boală articulară, afectând aproximativ 16% din populația adultă a lumii. Inflamația cronică a articulațiilor duce la degradarea cartilajului, care – chiar și în stadiile incipiente ale bolii – provoacă dureri constante și limitări în viața de zi cu zi.

re.flex 2Astăzi, după 5 ani de progres, start-up-ul are un patent european și marcajul CE și este gata să ajute pacienții la scară largă. Produsul este primul aprobat de DiGA care include un element hardware pe lângă aplicația digitală și unul dintre primele produse dezvoltate în afara Germaniei. Acest lucru a fost posibil datorită sprijinului acordat de EIT Health și programului EIT Health Regional Innovation Scheme, care i-a permis să ajungă în acest punct. EIT Health a acordat echipei Kineto Tech Rehab un sprijin direct de 100.000 de euro, pe lângă mentorat și consultanță, facilitandu-i intrarea pe piața germană. EIT Health RIS, un program regional de inovare coordonat de EIT Health InnoStars, a sprijinit Kineto Tech Rehab să acceseze programe din cadrul EIT Health, precum Bridgehead, ceea ce i-a oferit sprijinul, îndrumarea și consultanță necesare pentru a accesa piața germană. EIT Health RIS este un program care ajută talentele locale din țările din Europa Centrală, de Est și de Sud să aibă acces la oportunitățile oferite de UE, astfel încât să-și poată dezvolta eficient inovațiile iar companiile să crească. EIT Health este reprezentat încă din 2018 în România de Asociația INIT și Freshblood HealthTech, cu sediul la Cluj-Napoca, care este EITHealth RIS HUB și face parte din rețeaua europeană.

„Sprijinul EIT Health a fost esențial. Nu am fi fost aici astăzi dacă nu am fi avut parte de ajutorul profesionist al comunității EIT. Suntem pregătiți să facem încă un pas și să folosim oportunitățile care vin din colaborarea EIT-EIC,(Institutul European de Tehnnologie/Consiliul European de Inovare)”, a declarat Camil Moldoveanu.

Căi multiple de extindere
În prezent, start-up-ul pregătește soluții pentru alte cinci afecțiuni, inclusiv de prevenție, pentru lista de rambursare DiGA. Printre acestea se numără durerile lombare sau osteoartrita de șold, precum și tratamentul post-chirurgical, cum ar fi înlocuirea totală a genunchiului sau a șoldului și a ligamentelor. În plus, start-up-ul a inițiat o cooperare cu companii ortopedice din Germania. Camil Moldoveanu explică faptul că „a avea decontare în cadrul DiGA este un lucru, dar accesul la o rețea extinsă de medici și la spitale ortopedice mari este necesar pentru a obține rețete și tracțiune.”
Kineto Tech Rehab a colaborat cu Sporlastic Medical Products GmbH și cu Spitalul Universitar din Tübingen[ https://www.sporlastic.de/reflex-digitale-versorgung/] pentru a dezvolta programul de exerciții fizice, dar dorește să adauge în următorii ani și alți parteneri care să poată sprijini distribuția și alte potențiale strategii de comercializare pe baza decontărilor existente.
De asemenea, start-up-ul își finalizează participarea la un consorțiu internațional de cercetare condus de Institutul de Sănătate din Berlin de la Charité (BIH) pentru dezvoltarea unui protocol post-chirurgical de prevenție a durerilor și a limitărilor din viața de zi cu zi a pacienților.
„Lucrăm cu cei mai buni experți în acest domeniu, iar partea cea mai bună este că rezultatele acestui studiu complex vor fi transferate în produsul re.flex”,  a adăugat Camil Moldoveanu.

Pe lângă succesul de pe piața germană, Kineto Tech Rehab mai are un birou în București, România. Start-up-ul are 10 specialiști, iar ultima rundă de investiții, din 2020, a plasat valoarea de piață a companiei la aproximativ 10 milioane de euro. Start-up-ul este înscris în acest an în programul EIT Health Go Global, care evaluează o potențială intrare pe piața din Statele Unite.

„Suntem entuziasmați să observăm cum se dezvoltă și cum își croiesc drumul start-up-urile. Potențialul de inovare din România și din întreaga regiune a Europei Centrale și de Est este încă mare. Sarcina noastră este de a descoperi cele mai promițătoare soluții și de a le sprijini pe parcursul călătoriei lor, astfel încât toți cetățenii europeni să poată beneficia de inovațiile în medicină și asistență medicală”, a subliniat Monika Toth, responsabilul Schemei de inovare regională  (RIS) a EITHealth, un program ce are ca scop dezvoltarea regiunilor din Europa Centrală, de Est și de Sud și conectarea talentelor locale la oportunitățile europene, astfel încât acestea să își poată dezvolta în mod eficient inovațiile din domeniul sănătății.