Chiar dacă au apărut mereu pe agendele prezentărilor legate de tehnologii pentru centrele de date, obiceiurile legate de consumul energetic al acestor mamuţi nu au fost niciodată luate prea tare în serios. Situaţia s-ar putea schimba în curând.
Centrele de date, oricât ar fi fost ele de mediatizate în diverse contexte şi pe diverse planuri, reprezintă încă o „gaură neagră” a înţelegerii fenomenelor care se petrec în interiorul lor.
O astfel de afirmaţie este valabilă pentru imensa majoritate a consumatorilor de IT, de la nivelul utilizatorilor individuali până la nivelul directorilor cu rang executiv din companii (cu excepţia, evident, a directorilor IT şi a personalului specializat în tehnologie).
Ei bine, situaţia s-ar putea schimba într-un orizont previzibil de timp. Nu atât din punct de vedere al operaţiunilor interne care se desfăşoară în centrele de date, cât mai ales din punct de vedere al conexiunilor centrelor de date cu exteriorul. Mai exact, din punct de vedere al ceea ce înseamnă consum energetic pentru astfel de cutii negre imense. De ce? Deoarece organisme cu rol de reglementare din tot mai multe ţări încep să pună întrebări serioase legate de eficienţa energetică a unor astfel de mamuţi.
Conform studiilor efectuate de-a lungul timpului, lumea s-a obişnuit cu o eficienţă energetică medie la nivel global a centrelor de date de circa 10-15%. Un astfel de nivel de eficienţă sună destul de rău, mai ales în condiţiile în care mulţi specialişti IT au dat clar de înţeles că îmbunătăţirea unui astfel de nivel de eficienţă este aproape imposibil de realizat.
Iată însă că în ultima vreme au apărut companii în lume care au efectuat audituri de eficienţă energetică a centrelor proprii de date şi în urma cărora au ieşit la iveală rezultate suprinzătoare. Netflix, de pildă, a anunţat un nivel de eficienţă energetică de 50%, iar Google a anunţat un nivel situat între 65 şi 70 %. Ca atare, obţinerea unor nivele mai mari de eficienţă este posibilă.
Ca atare, de ce nu se întâmplă asta cu toate centrele de date din lume?
Anul acesta, publicaţia The Economist a publicat un material bazat pe rezultatele unui studiu în care se afirma că sectorul centrelor de date consumă circa 2% din totalul energiei produse pe plan mondial.
O asemenea cifră este echivalentă cu cea consumată de întreaga industrie aviatică, o industrie care este însă mult mai atent monitorizată decât grupurile de lobby pentru conservarea mediului sau de diversele autorităţi însărcinate cu mediul decât este industria centrelor de date.
Industria aviatică a cunoscut o creştere constantă în timp din pricina creşterii masive a cererilor de transport. Cum până la intrarea în exploatare curentă a avioanelor solare sau a altor mijloace de zbor bazate pe tehnologii alternative transporturile aeriene vor continua să se bazeze pe consumul de energie provenită din combustibil fosil, situaţia se poate îmbunătăţi în marje extrem de limitate.
Nu acelaşi lucru este valabil însă şi în cazul centrelor de date. De dată recentă au început chiar să se ridice voci care întreabă, poate pe bună dreptate, la ce este nevoie de construcţia continuă de noi astfel de mastodonţi consumatori de energie?
O astfel de întrebare reprezintă principalul motiv pentru care industria centrelor de date ar trebui să înceapă să se pregătească
de schimbare radicală a modului de operare, pe măsură ce publicul larg va conştientiza tot mai mult rolul real pe care astfel de facilităţi îl joacă în furnizarea serviciilor pe care oamenii le folosesc în fiecare zi.
Deocamdată, doar organizaţii precum Greenpeace şi The Green Grid şi-au asumat rolul de a monitoriza eficienţa energetică
şi emisiile de carbon ale industriei centrelor de date din întreaga lume. Din ce în ce mai multe voci avertizează însă că operatorii unor astfel de facilităţi ar trebui să se pregătească pentru o schimbare de atitudine a autorităţilor, în sensul elaborării de legislaţii din ce în ce mai restrictive din punct de vedere al utilizării energiei şi al emisiilor de carbon.
Combinate, atitudinea publicului şi cea a autorităţilor ar putea determina în relativ scurt timp o schimbare radicală a modului în care operatorii de centre de date îşi desfăşoară afacerile. Iar dacă o asemenea schimbare va duce în mod real la diminuarea consumurilor energetice, de pe urma ei toată lumea va avea de câştigat.
de Bogdan Marchidanu