Conform celui mai recent raport emis recent de IDC, cheltuielile cu cloud-ul public se vor dubla până în 2020. Motivul? Lupta permanentă a managerilor firmelor IT de a reduce costurile şi de a-şi păstra avantajele competitive.
Conform firmei de cercetare a pieţei, veniturile generate de piaţa serviciilor de cloud public va atinge 195 miliarde USD în 2020 faţă de 96,5 miliarde USD în acest an.
Cifrele publicate de IDC arată că piaţa de tip Infrastructure-as- a-Service (IaaS) a reprezentat 16,3% din cheltuielile cu cloud-ul public în 2015, în vreme ce restul de 83,7% a fost adjudecat de investiţii în instrumente Software-as- a-Service şi Platform-as- a-Service (PaaS).
Însă acest tipar al cheltuielilor este aşteptat să se schimbe radical în anii care vin, conform IDC. Practic, sumele investite de companii în IaaS şi PaaS sunt aşteptate să crească mult mai rapid decât cele investite în SaaS. Motivul? Pentru multe elemente software deja existente nu există cale de actualizare către SaaS, fapt care necesită trecerea mai întâi la servicii de tip PaaS pentru dezvoltarea de noi aplicaţii software dedicate. Pe această cale, firmele pot folosi PaaS şi IaaS ca să-şi construiască aplicaţii proprii şi să aibă acces la resurse scalabile de stocare date şi servere pentru suportarea acestor aplicaţii.
Conform IDC, domeniile producţie, servicii financiare şi servicii financiare vor fi cele care vor alimenta o mare parte a cererii de servicii de cloud public şi vor ajunge să reprezinte circa o treime din cheltuielile globale din această zonă în 2016. În următorii cinci ani, însă, IDC prevede o creştere rapidă mai ales în domeniile media, telecomunicaţii şi comerţ cu amănuntul. Geografic, IDC se aşteaptă ca Statele Unite să fie cel mai mare consumator de servicii de cloud public, responsabil pentru generarea a aproape două treimi din veniturile globale totale de pe această piaţă în 2020.
de Bogdan Marchidanu
IDC,