Organizat pentru prima dată în anul 2012, evenimentul oferă liceenilor posibilitatea să simuleze întâlniri ale Alianței Nord-Atlantice pentru a se familiariza cu diplomația, geopolitica și relațiile internaționale
După ce a călătorit la Bruxelles (ediția X), Iași (ediția XI) și Craiova (ediția XII), seria de conferințe pentru liceeni – Model NATO – se întoarce la București pentru cea de-a XIII-a ediție. Evenimentul va avea loc la Palatul Parlamentului, în perioada 17-20 februarie.
Participanții vor avea ocazia să dezbată teme bazate pe probleme actuale legate de securitatea țărilor membre și partenere ale Alianței Nord-Atlantice.
Delegații vor discuta despre flancul estic, consolidarea infrastructurii militare, sporirea parteneriatelor cu țările vecine și cu statele din Asia de Est, alături de multe alte subiecte de actualitate NATO. Înscrierile se pot face pe pagina oficială a evenimentului, www.modelnato.org.
Youni, prin platforma de dezvoltare a abilităților extra-școlare Youni4Youth sprijină organizarea acestui eveniment.
Conferințele de tip Model NATO sunt menite să le ofere liceenilor o perspectivă asupra unor domenii către care și-ar putea orienta pe viitor cariera, precum diplomația, relațiile internaționale sau științele politice, dar îi ajută totodată să achiziționeze acele abilități extra-școlare ce le pot fi foarte utile dacă aleg să își continue studiile la universități de prestigiu din țară sau din străinătate. La aceste evenimente, tinerii simulează întâlnirile Alianței Nord-Atlantice, se familiarizează cu mediul diplomatic, învață ce presupune diplomația, cum se pot soluționa unele conflicte mondiale și dezbat subiecte de actualitate.
Prima conferință Model NATO a fost organizată în 2012, la inițiativa doamnei profesor Daniela Bordei și a unui grup de elevi entuziaști, printre care și Andrei Nicolae, cel care avea să devină în 2017 fondatorul platformei bazate pe inteligență artificială Youni, cea care oferă elevilor posibilitatea de a alege și a aplica la universități din afara României. Ca o recunoaștere a valorii internaționale a seriei de conferințe inițiate de tinerii din România, cea de-a zecea ediție a fost găzduită în 2022 la Bruxelles, chiar la sediul NATO.
„Există oameni care cred în visele lor și își urmează calea indiferent de dificultăți, obstacole sau părerea celorlalți, făcând ca miracolul să se întâmple. Așa am făcut și noi. Acum multă vreme, când am pornit proiectul Model NATO, nu puteam decât să visăm că într-o zi vom putea spune mândri că reușim să ajungem la a XIII-a ediție. Model NATO constituie o idee îndrăzneață, și un proiect ambițios la care nu am renunțat, deși în fiecare an am luat-o de la capăt cu o altă echipă de organizare, în altă locație, sub alte auspicii și cu alți invitați. Au trecut 11 ani în care am visat mereu, iar ceea ce părea atunci o cutezanță, se dovedește a fi azi o frumoasă realitate.” – Daniela Bordei, inițiatoarea seriei de conferințe Model NATO și consultant pe educație la Youni.
Evenimentele pentru liceeni Model NATO au strâns de-a lungul timpului peste 2200 de participanți și invitați de marcă, precum Excelența Sa dnul Mircea Geoană, Secretar Adjunct NATO, Excelența Sa dnul Emil Constantinescu, Președintele României, Excelența Sa dnul Shane Dixon, Adjunctul Interimar al Șefului Misiunii Ambasadei SUA, Excelența Sa dnul Ludovic Orban, fost Prim-Ministru al României, dna Raluca Turcan, fost Ministru al Muncii, dnul James Joye Townsend, Președintele ATA (Atlantic Treaty Association), dnul Alex Șerban, Vicepreședinte ATA, dna Juxhina Sotiti Gjoni, Președinte YATA International, dnul Sebastian Burduja, Ministrul al Cercetării, Inovării și Digitalizării, dnul Jose Maria Lopez-Navarro, Oficial NATO, dnul General Maior Prof. Univ Dr. Adriean Pârlog și mulți alții.