Cisco este de ani de zile un nume reprezentativ de corporaţie din domeniul IT&C. În această calitate, răspunsul dat de ea schimbărilor semnificative de pe piaţa care tinde tot mai mult către servicii a fost recenta concediere a unui număr de 5500 de salariaţi, reprezentând 7% din forţa de muncă activă.
Desigur, conform oficialilor companiei, măsura a fost luată ca urmare a rezultatelor financiare înregistrate în cel de-al patrulea trimestru fiscal, care s-a încheiat pe 30 iulie. Tot conform lor, economiile de bani astfel realizate vor fi redirecţionate către linii de produse care reflectă direcţia urmată actualmente de industria de networking, direcţie care include servicii bazate pe cloud şi software de gestiune reţele.
Respectivele rezultate financiare arată că veniturile încasate de pe urma portofoliilor tradiţionale de switch-uri şi routere a rămas constant, ba chiar a avut o uşoară scădere. Vânzările de switch-uri au rămas la un nivel de aproape 15 miliarde USD, în vreme ce vânzările de routere au scăzut cu 4%, la nivelul de 7,4 miliarde USD. Cele două portofolii de produse au reprezentat 45% din veniturile globale Cisco pentru anul fiscal trecut.
Cazul Cisco nu este singurul în care o mare corporaţie se vede nevoită să ia măsuri pentru a se adapta tendinţelor de pe piaţă. Şi alţi mari vendori, precum Dell, Hewlett-Packard şi Intel au fost nevoiţi să urmeze aceeaşi cale. În cazul Cisco, clienţii au început să treacă masiv de la achiziţia de hardware specializat la achiziţiile mai puţin costisitoare de software şi servicii cloud. Nicio explicaţie nu a fost furnizată însă în privinţa motivelor pentru care schimbările unor astfel de tendinţe de pe piaţă au dus la concedieri semnificative de personal în loc de o redistribuţie şi reprofilare a acestuia.
de Bogdan Marchidanu