În ciuda problemelor economiei la nivel global, 44% din liderii IT din regiunea EMEA se aşteaptă ca bugetele IT să crească în acest an, conform unui recent studiu TechTarget/Computerweekly, în cadrul căruia s-au primit răspunsuri de la circa 400 de factori de decizie IT din regiune. Rezultatul înseamnă o creştere cu 10% faţă de anul trecut, semnalând faptul că firmele văd investiţiile IT ca strategice mai degrabă decât ca pe nişte costuri care pot fi reduse în vremuri economice grele.
Investiţiile în cloud şi în soluţii de securitate reprezintă priorităţi pentru organizaţii pe măsura intensificării transformării digitale. Studiul a dezvăluit că 44% din organizaţii se consideră acum firme cloud-first, 63% sunt de acord că securitatea a devenit mult mai importantă în ultimii doi ani, 75% intensifică folosirea automatizării, iar 87% investesc în tehnologii de muncă hibridă.
S-a remarcat o mutare semnificativă în modul cum organizaţiile privesc mediul cloud. Doar 23% din organizaţii au declarat că strategia lor IT este axată pe achiziţia de software on-premises faţă de 27% anul trecut. Numărul de respondenţi care se consideră firme cloud-first a crescut de la 39% anul trecut la 44% în acest an. Însă, în ciuda tendinţei clare către IT-ul bazat pe cloud, studiul a relevat o ezitare generală legată de mutarea sistemelor în cloud public. În total, 69% dintre respondenţi au mai puţin de jumătate din fluxurile de lucru IT transferate în cloud public. Regiunea EMEA este în urma Americii de Nord, unde 50% din organizaţiile intervievate spun că sunt cloud-first.
Migrarea sistemelor business-critical către cloud pentru a sprijini transformarea digitală aduce cu ea multe provocări de securitate. În regiunea EMEA, 63% dintre respondenţi au spus că securitatea informatică a devenit semnificativ mai importantă pentru organizaţia lor în ultimii doi ani. Mai mult, 23% vor acum să implice factori de decizie nelegaţi de securitate în deciziile de securitate.
Un element esenţial de îmbunătăţire a securităţii unei organizaţii este legat de forţa de muncă informată. Conform studiului, 67% din respondenţi intenţionează să investească în training de conştientizare a securităţii, 27% spunând că vor investi mai mult în instruirea personalului de securitate şi 22% declarând că vor angaja mai mult personal de securitate. Dar, cel puţin pe termen scurt, 32% din organizaţii intenţionează să folosească furnizori de servicii de securitate la distanţă ca să combată lipsurile legate de personal şi abilităţi.
În ce priveşte munca hibridă, subiect devenit acut odată cu pandemia Covid 19, 84% din firme investesc în strategii de muncă hibridă, 18% din ele investind agresiv, 29% moderat şi 37% conform nevoilor.