Gartner a evidențiat patru tendințe care au impact asupra infrastructurii cloud, cea a centrelor de date și pentru edge în 2023, pe măsură ce echipele de infrastructură și operațiuni (I&O) se reorientează pentru a sprijini noile tehnologii și moduri de lucru pe parcursul unui an marcat de incertitudine economică.
În cadrul expunerii sale din cadrul Gartner IT Infrastructure, Operations & Cloud Strategies Conference ce s-a desfășurat la Sydney, Paul Delory, VP Analyst la Gartner, a declarat: „În actualul climat economic, cea mai mare problemă cu care se confruntă companiile în 2023 poate să nu fie infrastructura IT. Cu toate acestea, echipele I&O vor fi afectate de forțele economice și geopolitice și vor avea un rol vital în ameliorarea efectelor acestora.”
„Acesta nu va fi un an pentru a obține mari realizări, dar marchează un moment pentru a vă reorienta, reelabora și regândi infrastructura. În fiecare criză se nasc oportunități și, în acest caz, șansa de a face schimbări pozitive care ar putea fi de mult așteptate”, a completat Paul Delory.
Potrivit Gartner, principalele patru tendințe ale infrastructurii cloud, cea a centrelor de date și pentru edge sunt:
Tendința 1: Echipele cloud vor optimiza și restructura infrastructura cloud
Utilizarea cloudului public a devenit aproape universală, dar multe dezvoltări sunt ad-hoc și implementate deficitar. Echipele I&O au ocazia pe parcursul acestui an de a revizui infrastructura cloud articulată în grabă sau cu arhitectură slab organizată pentru a o face mai eficientă, mai rezistentă și mai rentabilă.
Accentul restructurării infrastructurii cloud ar trebui să fie pe optimizarea costurilor prin eliminarea infrastructurii cloud redundante, supradezvoltate sau neutilizate. De asemenea, trebuie pus accentul pe construirea rezilienței în afaceri, mai degrabă decât pe redundanța la nivel de servicii, pe utilizarea infrastructurii cloud ca o modalitate de a atenua efectul întreruperilor apărute pe lanțul de aprovizionare, precum și modernizarea infrastructurii. Potrivit Gartner, 65% din sarcinile de lucru ale aplicațiilor vor fi optimizate sau gata pentru livrarea în cloud până în 2027, față de 45% în 2022.
Tendința 2: Noile arhitecturi de aplicații vor solicita noi tipuri de infrastructură
Echipele I&O sunt în mod continuu provocate să răspundă noilor și diversificatelor cerințe din organizațiile lor cu noi tipuri de infrastructură – inclusiv infrastructură edge pentru cazuri de utilizare intensivă a datelor, arhitecturi non-x86 pentru sarcini de lucru specializate, arhitecturi edge serverless și servicii mobile 5G. Gartner estimează că 15% din sarcinile de lucru on-premise vor rula în containere până în 2026, în creștere de la mai puțin de 5% în 2022.
Profesioniștii din domeniul I&O trebuie să evalueze cu atenție opțiunile alternative, concentrându-se pe capacitatea lor de a gestiona, integra și transforma în situații în care trebuie să facă față constrângerilor de timp, talent și resurse. „Nu reveniți la metodele sau soluțiile tradiționale doar pentru că au funcționat bine în trecut”, a spus Delory. „Perioadele pline de provocări sunt momente bune pentru a inova și a găsi noi soluții pentru a satisface cerințele afacerii”, a completat Delory.
Tendința 3: Echipele centrelor de date vor adopta local principiile cloud
Centrele de date se micșorează și migrează către furnizori de colocare bazați pe platforme. În combinație cu noile modele „as-a-service” pentru infrastructura fizică, acest lucru poate aplica pentru infrastructura locală orientarea către servicii și modele economice asemănătoare cloud-ului.
Până în 2027, potrivit Gartner, 35% din infrastructura centrelor de date va fi gestionată dintr-un plan de control bazat pe cloud, de la mai puțin de 10% în 2022. Profesioniștii I&O ar trebui să se concentreze în acest an pe construirea infrastructurii native cloud în cadrul centrelor de date, pe migrarea sarcinilor de lucru de la facilitățile deținute la facilitățile de co-locație sau în edge, precum și pe îmbrățișarea modelelor „as-a-service” pentru infrastructura fizică.
Tendința 4: Organizațiile de succes vor defini ca prioritate dezvoltarea competențelor
Lipsa competențelor rămâne cel mai mare obstacol în calea inițiativelor de modernizare a infrastructurii, multe organizații constatând că nu pot angaja talente externe pentru a completa acest deficit de competențe. Organizațiile IT nu vor obține performanțe decât dacă acordă prioritate creșterii organice a competențelor.
Liderii I&O trebuie să facă din dezvoltarea competențelor operaționale prioritatea de prim rang în acest an, iar profesioniștii I&O trebuie încurajați să preia noi roluri. Gartner estimează că 60% dintre echipele din infrastructura centrelor de date vor deține abilități relevante de automatizare și cloud până în 2027, față de 30% în 2022.