Forţa IoT legată de securizare este demonstrată într-un recent studiu global Viasat. Chiar dacă studiul arată existenţa unui număr alarmant de ameninţări emergente la adresa stabilităţii reţelelor de energie în următorii cinci ani, Viasat afirmă că a descoperit că peste trei sferturi din profesioniştii din firmele de utilităţi au încredere că soluţiile satelitare activate de IoT vor juca un rol cheie în îmbunătăţirea fiabilităţii reţelelor în faţa acestor riscuri.
Raportul The crucial role of satellite connectivity in safeguarding national electrical utilities infrastructure face parte din seria de rapoarte Viasat legate de infrastructurile naţionale critice şi se bazează pe răspunsuri primite de la profesionişti din domeniu din Europa, America de Nord, America de Sud, Africa şi Asia.
Ca atare, Viasat spune că rezultatele sunt reprezentative pentru o gamă largă de firme aflate în diverse stadii ale adoptării de proiecte Industrial IoT şi satellite IoT.
Rezultatele au identificat o gamă largă de ameninţări, cel mai mare risc identificat find acela al gestionării efectelor adverse ale schimbărilor climatice şi dezastrelor naturale (62%). Urmează riscurile finanicare potenţiale rezultate din neîndeplinirea noilor reglementări legate de mediu (58%) şi preocupările legate de securitatea cibernetică (53%). Ultimele includ atacurile sponsorizate de state şi atacurile infractorilor care caută să exploateze vulnerabilităţi.
Un risc cheie este considerat gestionarea modelelor fluctuante de cerere şi ofertă în cadrul tranziţiei către energia regenerabilă (43%) în vreme ce infrastructura îmbătrânită într-o perioadă când cererea în creştere pune reţelele de electricitate sub presiune crescândă este considerată la fel de importantă (42%).
În context, soluţiile IoT activate de sateliţi au reieşit ca esenţiale pentru gestionarea acestor riscuri. 75% din cei chestionaţi consideră că satellite IoT deja ajută la atenuarea unora din celor mai mari riscuri cu care se confruntă industria. Şapte din zece respondenţi consideră că satellite-enabled IoT ajută la atenuarea schimbărilor climatice şi a ameninţărilor legate de dezastrele naturale prin intermediul inovaţiilor axate pe sustenabilitate, cum sunt monitorizarea mediului, sistemele de avertizare timpurie şi managementul de la distanţă al activelor în regiuni afectate de riscuri climatice.
Aproape patru din cinci respondenţi au considerat, de asemenea, că comunicaţiile satelitare ajută la adresarea riscurilor asociate ameninţărilor cibernetice prin criptare avansată şi mecanisme de autentificare, precum şi prin sisteme securizate de rutare a traficului. Mai bine de jumătate dintre respondenţi (57%) se aşteaptă ca soluţiile satellite IoT să îmbunătăţească perfomanţele globale de afaceri prin intermediul reducerii efective a costurilor şi atenuării riscurilor prin monitorizare de la distanţă şi controlul activelor.