Camera a fost lansată în anul 1996 şi a stat la bazele tranziţiei de la supravegherea analogică la cea digitală, deschizând oportunităţile industriei Internet of Things.
Axis Communications sărbătoreşte aniversarea camerei AXIS 200, primul echipament de acest tip ce se putea conecta la Internet sau Intranet. Camera a fost lansată ca o extindere a businessului Axis concentrat, la acea vreme, pe dezvoltarea de soluţii dedicate conectivităţii imprimantelor, unităţilor de stocare optice şi produselor de reţea.
În acea perioadă, Axis a revoluţionat industria lansând tehnologia “ThinServer”. Aceasta permitea companiilor să facă trecerea de la computerele mainframe la folosirea de servere compacte. Această acţiune a deschis, practic, graniţele conceptului IoT.
Istoria Axis în dezvoltarea de soluţii de reţea dedicate securităţii a depăşit graniţele camerelor de supraveghere şi include, acum, alte produse bazate pe tehnologii IP, printre care amintim dispozitive de control acces, echipamente audio de reţea şi videointerfoane IP. Una dintre misiunile companiei este de a conecta la reţea toate echipamentele IT, Axis fiind recunoscută la nivel mondial ca fiind un lider al industriei Internet of Security Things.
Prima cameră video de reţea oferea o rată a cadrelor de 1/17s la rezoluţie normală sau un 1fps la rezoluţie CIF. De la lansarea ei şi până în prezent, Axis a câştigat numeroase premii şi a pus bazele industriei de camere de supraveghere video, encodere şi dispozitive de control acces. AXIS 200 a servit ca punct de pornire către statutul actual al companiei, acela de lider al industriei de securitate video IP. Adiţional acestei lansări, Axis a mai stabilit şi alte puncte de referinţă, precum primul video encoder, prima cameră de reţea HDTV sau prima cameră de reţea termică. Acestea au ajutat la accelerarea procesului de trecere de la securitatea analogică la cea digitală.
În primii 10 ani de la lansarea celei dintâi camere de reţea, compania a livrat un milion de unităţi. Astăzi, Axis deţine în portofoliul său peste 200 de modele de camere de reţea, pentru a putea răspunde oricărei cereri, şi lansează frecvent tehnologii noi, ce au rolul de a îmbunătăţi performanţa, procesul de analiză, algoritmii de compresie, modulul de monitorizare sau implementările cloud.
“Privind în retrospectivă, suntem mândri de faptul că viziunea noastră iniţială, bazată pe tehnologia ThinServer şi compusă din echipamente conectate şi reţele inteligente, a fost adoptată la o scară atât de largă. În 1996, nu am realizat dimensiunile conceptului IoT. Axis a accelerat trecerea de la soluţii analogice la cele digitale. Suntem mulţumiţi de rolul jucat, ca pionieri ai acestei industrii, având contribuţii majore în special pentru partea de securitate. Toate acestea ne oferă o şi mai mare încredere pentru viitor. Vom continua să aducem pe piaţă produse şi tehnologii inovative, menite să ajute la creşterea gradului de securitate”, a declarat Martin Gren care, alături de Mikael Karlsson şi Keith Bloodworth, a fondat Axis în 1984.