IoT powered by ALLIED TELESIS — October 1, 2016 at 9:13 am

Inovații care utilizează Internet of Things în industria auto

by

Spatiul cloud si tehnologia Internet of Things (IoT) revolutioneaza de cativa ani industria auto, fie ca vorbim de servicii de infotainment sau de utilizatea tehnologiilor pentru spatiul masinilor cu conducere automata. Inovatiile rescriu viitorul industriei auto, transformand masinile din mijloace de transport in adevarate centre digitale, schimband total conceptul de condus.

autoConectivitatea cu ajutorul internetului

Functia de baza prezenta in toate automobilele integrate in IoT este conectivitatea globala cu ajutorul internetului, integrand astfel automobilele in reteaua globala. Conform studiilor, masinile conectate sunt pe locul 3 intr-un top al tehnologiilor cu dezvoltare rapida. Practic prin sistemele inovative care utilizeaza conectivitatea prin internet, condusul devine mult mai usor prin actualizari in timp real despre conditiile de trafic, despre rute, in coordonare cu sistemele GPS, precum si prin comunicarea cu alti soferi si alte masini aflate in trafic. Toate comunicatiile si mesajele realizate cu ajutorul internetului pot fi personalizate, astfel fiecare sofer avand parte de toate facilitatile online pe care le doreste si de care are nevoie in vederea unei deplasari cat mai usoare. De asemenea, aceste tehnologii care utilizeaza internetul pot fi conectate la sistemele automobilului avand posibilitatea monitorizarii acestuia in timp real, inclusiv monitorizarea starii de sanatate a soferului.

Tehnologia Vehicle-to- Infrastructure (V2I) creste cu ajutorul IoT

Comunicarea dintre vehicule este o provocare pentru industria auto, dar, odata cu aceasta si cu dezvoltarea tehnologiilor in domeniul infrastructurii, vehiculele si infrastructura vor fi integrate intr-un sistem unic. Prin aceste sisteme de comunicare se pot schimba informatii despre posibile accidente, perturbari in trafic sau locuri de parcare, pentru o organizare cat mai eficienta a parcursului. Conform U.S. Department of Transportation, peste 80% din accidentele de circulatie pot fi evitate utilizand conectitivatea prin V2I. Conform statisticilor valori de pana la 20% por fi eficientizate in deplasarea urbana, consumul de energie si eficienta in deplasare utilizand sistemele de comunicatii cu celelalte masini si infrastructura reprezentata se semafoare in special. Pentru piata, aplicatiile si sistemele pentru V2I sunt mult mai usor de conceput si implementat, avand singurul scop de a realiza comunicare intre vehicul si infrastructura. Aplicatiile V2I se concentreaza pe Signal Phase and Timing (SPaT), ajutand la coordonarea cu fluxurile de trafic pentru economia de timp, energie si pentru fluidizarea vitezei.

Tehnologia Vehicle-to- Vehicle (V2V) bazata pe IoT

Complementara tehnologiei V2I, tehnologia V2V are rolul asigurarii comunicarii intre vehiculele din sistemul rutier, completand astfel serviciile oferite de comunicarea cu infrastructura. V2V este o platforma ce necesita o dezvoltare complexa. Daca in cazul V2I, este necesara doar comunicatia dintre un vehicul si restul infrastructurii, pentru ca V2V sa fie utilizata corespunzator, trebuie ca toate vehiculele din sistem sa fie compatibile pentru a comunica. Prima companie care a inceput dezvoltarea activa a V2V este General Motors, care a demonstrat sistemul in 2006 pe vehicule Cadillac. Ulterior companii precum BMW, Daimler sau Audi au inceput dezvoltarea unor sisteme asemanatoare.

Comunicatia pentru V2V este derivata din standardele IEEE 802.11 (Wireless LAN) cu o frecventa in jurul valorii de 5.9 GHz. Aceste valori au fost standardizate pentru Europa in coordonare cu cele stabilite pentru USA.

Pasi rapizi catre masinile cu conducere automata

Integrand tehnologiile dezvoltate prin IoT cu sistemele electornice de ultima generatie, producatori importanti precum Nissan, Audi, Ford, Tesla, Jaguar, Volvo si Daimler lucreaza la diferite proiecte de masini cu conducere automata, majoritatea avand ca tinta anul 2020 pentru a livra o tehnologie pregatita pentru piata libera. In ultimii ani majoritatea proiectelor pilot pentru vehicule cu conducere automata au avut succes, in 2015 fiind inaugurat si primul centru de testari dedicat acestor vehicule,

Mcity de catre Universitatea din Michigan. De asemenea, Google testeaza si dezvolta permanent proiectul pentru masini cu conducere automata, sistemele fiind compatibile cu orice tip de masina moderna, doar cu instalarea functiilor necesare.

Sisteme pentru prevenirea accidentelor

Inca de la inceputul erei automobilelor, cea mai mare problema cu care s-a confruntat industria este cea a accidentelor si a deceselor cauzate de accidente. Oricat de sigure ar fi vehiculele din punct de vedere constructiv, in cazul unui impact exista riscul decesului ocupantilor vehiculelor. Ford este una din companiile care a dezvoltat o tehnologie de acest tip utilizant IoT. Tehnologia a fost lansata in anul 2015, pe noul model Mondeo. Tehnologia actioneaza sistemul de franare al vehiculului in cazul in care este detectat riscul de accident, fie din cauza altor vehicule, fie din cauza pietonilor sau a unor obstacole ce nu au fost observate de sofer. O alta functie importanta este Blind Spot Information System, care avertizeaza soferul despre eventuale riscuri ascunse si chiar actioneaza sistemele de franare si evitare ale vehiculului. Sistemele moderne implementate cu ajutorul IoT au si capacitatea de averizare in cazul in care soferul nu se concentreaza la drum si chiar vor avea capacitatea sa blocheze pornirea masinii in cazul in care, de exemplu, soferul a consumat alcool.

Serviciile de Infotainment oferite prin IoT

Chiar daca tehnologiile descrise anterior au un rol mult mai important in conducere, pentru foarte multi clienti, principala atractie sunt serviciile de Infotainment oferite prin intermediul IoT. Astfel, toti ocupantii automobilului au acces la cele mai noi solutii de divetisment, stiri, filme, emisiuni tv, tv live si radio, precum si conectivitate la internet, utilizand o gama larga de aplicatii provenite de la constructorii de masini sau de la alti producatori care distribuie aplicatiile prin magazinele online. Soferii pot impartasi impresii de calatorie prin intermediul retelelor sociale, astfel condusul devenind mult mai placut si distractiv, in special pentru calatoriile de familie.

Companii inovative in tehnologii IoT

In finalul prezentarii tehnologiilor care se bazeaza pe IoT, prezentam pe scurt si cateva mari companii care au realizat inovatii in acest domeniu. Intel ramane liderul tehnologiilor cu gama sa de senzori si sisteme interconectate care au adus companiei venituri de $2.1 miliarde. Samsung a lucrat la dezvoltarea chipurilor si senzorilor bazandu-se pe compactizare, eficienta si inteligenta si avand ca tinta ca pana in anul 2020 sa aiba 100% din produse “IoT ready”. Google ramane in topul companiilor prin serviciile Google IoT Cloud Platform, Brillo IoT si Google Beacons, dar si prin deschiderea platformei Android pentru a fi compatbilie cu masinile conectate prin IoT. Pentru zona de securitate, compania Cisco urmareste tinta “connect the unconnected”, prin standarde deschise si arhitectura integrata din cloud catre dispozitivele finale. Luxoft dezvolta interfata om-masina (HMI) pentru conceptul revolutionar de vehicul electric autonom, Budii, creat de Rinspeed cu scopul de a redefini conectivitatea dintre om si masina.