Mașinile virtuale pot rula acum în apropierea limitei centrelor de date pentru a putea rula aplicații din exteriorul acestor centre de date, facilitând evoluția mediilor IoT. Aceasta evoluție vine în contextul în care companiile de profil au de ales între transportul datelor din cloud înapoi în centrul de date, mutarea tuturor datelor în cloud sau mai multa analiză înafara centrului de date.
Pentru analiza în afara centrului de date, a fost dezvoltat un nou set de produse hardware și software pentru a aduce beneficiile mașinilor virtuale înafara IoT, beneficii precum eficiența crescută, ușurința în gestionare și reducerea cantității de hardware.
Conform analizelor de piață, 34% din companii analizează datele IoT în centrele de date ale companiei sau în centre de date închiriate. 23% din companii analizează datele IoT unde informațiile sunt generate, în timp ce 11% din companii utilizează analiza datelor în infrastructura cloud. Aceleași analize de piață îndică o trecere rapidă a operațiunilor în cloud în următorii doi ani, analiza datelor în bazele companiilor reducându-se de la 31% la 19%.
În prezent producători de genul Siemens, Hitachi, Schneider sau NTT Data utilizează analiza datelor înafara bazelor, dar nu total în cloud, pentru că aceștia utilizează sisteme de date instalate acum 20-30 ani, când tehnologia cloud nu exista. În prezent dezvoltatorii oferă soluții hardware compatibile cu mașini virtuale care să poată scoate datele din centrele vechi, ducându-le în zona cloud fără a necesita acțiuni majore în vechile centre de date. Totuși, transferul acestor date din bazele companiilor în cloud creează griji despre costurile de transfer, securitatea datelor, riscul de corupere a acestora sau latență. Pentru a elimina aceste posibile riscuri, datele vor fi analizate în continuare aduse cât mai aproape de centrele de date locale. Un exemplu concret este dat de platforma software Lightning Foghorn Systems, care rulează procese ample înafara centrelor de date pentru a identifica elementele defecte înainte de intrarea în producție, luând ca scenariu o fabrică unde 8% din produse ies defecte din cauza elementelor cu defecte intrate pe banda de lucru. În urma implementării platformei, doar prin acest software, rata produselor defecte a fost redusă la 4%. Astfel, platforma Lightning Foghorn Systems este doar un exemplu de mașina virtuală care rulează înafara centrului de date.
Hewlett Packard Enterprise (HPE) a dezvoltat o gamă de dispozitive dedicate utilizării datelor înafara centrelor de date, și luând în calcul riscurile menționate mai sus, prin platforme hardware cu procesoare Xeon și stocare de până la 30 TB. Această platformă poate rula aplicații virtualizate precum VMware vSphere, Citrix XenServer, KVM și Microsoft Hyper-V. Dar, platformele hardware de acest tip pot face mai mult decât să conecteze centrul de date cu IoT, acestea având abilitatea de a captura date și a converti date analogice de la dispozitive, precum turbine, mori de vânt, pompe și clădiri inteligente, convertindu-le în date digitale. Asemenea sisteme ar putea înlocui 1000 de gateway-uri care trimit date înapoi într-un centru de date normal.