Amazon Web Services (AWS) şi-a fixat recent ţinta de a construi o platformă cloud independentă şi suverană în Europa pentru a satisface reglementările şi nevoile de rezilienţă a datelor ale clienţilor europeni. Prima astfel de regiune va fi inaugurată în Germania.
Conform AWS, noua ofertă va ajuta mai ales clienţii din sectorul public şi pe cei din sectoare strict reglementate să întrunească cerinţele stricte legate de rezidenţa datelor şi de desfăşurare a operaţiunilor impuse de reglementările UE.
De asemenea, compania a dat asigurări că utilizatorii noii platforme vor fi separaţi „fizic şi logic” de toate celelalte regiuni de centre de date AWS, şi vor dispune de aceleaşi standarde de securitate, disponibilitate şi performanţe. Mai mult, ea a confirmat că doar angajaţii AWS situaţi în UE vor
controla modul în care operează regiunea şi vor oferi suport şi asistenţă pentru aceasta.
„Pentru clienţii cu nevoi stricte legate de rezidenţa datelor, AWS European Sovereign Cloud le va permite acestora să păstreze toate metadatele create (cum ar fi roluri, permisiuni, etichete de resurse şi configuraţii utilizate pentru operarea AWS) în Uniunea Europeană şi va include sisteme proprii de facturare şi măsurare a utilizării”, a adăugat compania într-o declaraţie de presă.
Prima regiune AWS European Sovereign Cloud va deveni operaţională în Germania. Claudia Plattner, preşedinta Oficiului Federal German pentru Securitatea Infomaţiilor a descris lansarea ca uşurând enorm organizaţiile uropene să opereze conform reglementărilor.
„Suntem conştienţi de puterea inovatoare a serviciilor cloud moderne, şi vrem să le facem disponibile în mod securizat pentru Germania şi pentru restul Europei”, a spus Plattner. „Catalogul de criterii de conformitate pentru cloud computing dezvoltat de agenţia noastră pune în mod semnificativ accentul pe standarde de securitate cloud, iar AWS a fost, de fapt, primul furnizor de servicii cloud care a primit atestarea acestui catalog. De aceea, considerăm că dezvoltarea unui mediu AWS de cloud public în Europa va contribui la suveranitatea europeană în termeni de securitate informatică”.