În era digitală, organizațiile se confruntă cu provocări fără precedent în domeniul securității cibernetice. Cu peisajul amenințărilor în continuă evoluție și creșterea gradului de sofisticare a atacurilor cibernetice, apărarea organizațiilor pe întreg perimetru digital a devenit o preocupare de maximă importanță. Recunoscând această necesitate, Microsoft a dezvoltat o abordare integrată care combină soluțiile SIEM (Security Information and Event Management) și XDR (Extended Detection and Response) pentru a îmbunătăți securitatea cibernetică.
Safetech Innovations a adoptat deja această strategie, iar experiența arată că beneficiile tehnologiei integrate SIEM și XDR de la Microsoft sunt multiple și ușor de cuantificat.
Necesitatea protejării întregului perimetru digital al unei organizații
Pe măsură ce organizațiile își extind amprenta digitală, se confruntă cu amenințări dintr-o multitudine de surse, inclusiv hackeri, vulnerabilități interne și chiar spionaj. Aceste amenințări depășesc un singur vector de atac, manifestându-se adesea în întregul ecosistem digital al unei organizații. Măsurile tradiționale de securitate, deși esențiale, funcționează adesea insular, ceea ce face dificilă obținerea unei viziuni holistice asupra posturii de securitate a unei organizații. Echipele operaționale de securitate cibernetică (SecOps) au un perimetru mult mai larg protejat din cauza infrastructurii IT care se întinde pe mediile multi-cloud, cloud hibrid și on-premises, cu angajații care accesează resursele de aproape oriunde, folosind, în egală măsură, dispozitive deținute de companie sau personale.
Apărarea eficientă împotriva acestor amenințări cere o abordare cuprinzătoare care oferă vizibilitate în timp real asupra evenimentelor de securitate, automatizarea detectării și răspunsului la amenințări și valorificarea analizei datelor pentru a identifica modele și anomalii. Pe acest palier, integrarea SIEM și XDR devine esențială.
Ce aduce nou integrarea SIEM-XDR
Integrarea SIEM și XDR marchează o schimbare strategică în securitatea cibernetică. Tradițional, sistemele SIEM se concentrează pe colectarea și analiza datelor despre evenimentele de securitate, din diverse surse pentru a identifica amenințările. În schimb, XDR extinde aceste capabilități prin contopirea analizelor avansate, a informațiilor despre amenințări și a automatizării pentru a oferi detecție și răspuns în timp real pe un perimetru extins. Echipele operaționale de securitate (SecOps) pot obține o valoare și mai mare prin adăugarea telemetriei XDR pe o platformă SIEM, nativă cloud, ceea ce permite obținerea de informații acționabile prin analize avansate și ”threat intelligence”.
Echipele care utilizează SIEM și XDR într-un mod integrat beneficiază de o abordare mai cuprinzătoare și eficientă în securitatea cibernetică. Această abordare facilitează partajarea și corelarea fără probleme a datelor dintre evenimentele de securitate, oferind o imagine completă a posturii de securitate a organizației și permițând detectarea și răspunsul mai rapid la amenințări.
Prin integrarea SIEM și XDR, organizațiile pot obține beneficii în mai multe moduri. Un prim avantaj este îmbunătățirea vizibilității asupra log-urilor prelucrate și a evenimentelor/incidentelor de securitate corelate, cu accent deosebit pe dispozitivele terminale. Această integrare duce și la un răspuns mai rapid la incidente, deoarece furnizează date în timp real din XDR, împreună cu context valoros din alte surse de log-uri, permițând organizațiilor să detecteze în mod proactiv amenințările și să declanșeze remedieri rapide în cadrul soluției XDR.
În plus, integrarea oferă context suplimentar pentru log-uri, cum ar fi îmbogățirea datelor preluate la nivel de firewall cu activități specifice observate pe dispozitivul unui utilizator.
În cele din urmă, utilizarea SIEM ca depozit unic pentru log-uri simplifică și eficientizează raportarea, facilitând generarea de rapoarte concise și cuprinzătoare pentru obținerea unei perspective reale și luarea celor mai bune decizii.
SIEM + XDR în abordarea Microsoft
Abordarea integrată SIEM și XDR a Microsoft include mai multe produse cheie:
• Microsoft 365 Defender: Această suită de securitate protejează e-mailul, identitatea, aplicațiile, serviciile de stocare și partajare (OneDrive/SharePoint) și dispozitivele terminale. Mai exact, Microsoft 365 Defender este o suită de instrumente de securitate care acoperă sarcinile de lucru, infrastructura și utilizatorii unei organizații. Se concentrează pe detectarea amenințărilor în timp real, automatizarea sarcinilor pentru o eficiență sporită și furnizarea unei răspunsuri integrate în cadrul mai multor instrumente de securitate.
• Microsoft Sentinel: Azure Sentinel funcționează ca o soluție SIEM nativă cloud, care permite organizațiilor să colecteze, analizeze și să ia decizii pe baza datelor de securitate provenite din surse diverse. Oferă o platformă centralizată pentru monitorizarea și răspunsul la amenințările de securitate. Sentinel este poziționat ca soluția SIEM potrivită pentru analiza log-urilor asociate soluțiilor/serviciilor Microsoft. Sentinel corelează log-urile într-un spațiu de analiză, folosind inteligența artificială și algoritmii de machine learning pentru a identifica și corela activitățile potențial dăunătoare și a genera alerte către analiști.
• Microsoft Defender for Cloud: Această soluție se concentrează pe securizarea resurselor și sarcinilor de lucru native cloud, oferind protecție continuă împotriva amenințărilor, gestionarea vulnerabilităților și detectarea avansată a amenințărilor pentru mediile cloud.
În ultimii ani, Microsoft și-a consolidat poziția pe piața de securitate cibernetică, inovând și adaptându-se constant la amenințările emergente. Acest demers este subliniat de recunoașterea Microsoft ca lider în ediția 2022 a Gartner Magic Quadrant for Security Information and Event Management (SIEM). Mai mult, Microsoft a făcut progrese semnificative și în domeniul XDR, fiind recunoscut ca lider în cadrul Forrester New Wave™: Extended Detection and Response (XDR) Providers. Aceste recunoașteri evidențiază rolul tot mai important pe care Microsoft îl are în industria de securitate cibernetică.
Beneficiile abordării integrate SIEM și XDR pe tehnologie Microsoft
Integrarea SIEM și XDR pe tehnologie Microsoft aduce o serie de beneficii relevante pentru organizații. Aceste avantaje sunt confirmate de un studiul „The Total Economic Impact™ Of Microsoft SIEM And XDR”, realizat de Forrester. Iată câteva avantaje cheie:
• Scăderea riscului apariției breșelor de securitate: Conform Forrester, organizațiile care implementează Microsoft SIEM și XDR pot reduce riscul de apariția a unei breșe de securitate cu până la 60%. Această reducere se datorează capacităților îmbunătățite de detectare și răspuns la amenințări oferite de abordarea integrată.
• Răspuns mai rapid la amenințări: Studiul indică, de asemenea, că Microsoft SIEM și XDR pot reduce timpul de răspuns la amenințări cu până la 88%. Un astfel de răspuns rapid este esențial pentru atenuarea impactului atacurilor cibernetice și pentru prevenirea escaladării acestora în incidente majore de securitate.
• Economii de costuri: Prin optimizarea operațiunilor de securitate și automatizarea detectării și răspunsului la amenințări, organizațiile pot obține economii semnificative. Cercetarea Forrester sugerează că organizațiile pot obține un randament pozitiv al investiției (ROI) prin adoptarea abordării integrate a Microsoft.
• Creșterea productivității: Integrarea SIEM și XDR permite echipelor de securitate să opereze mai eficient. Prin automatizarea sarcinilor de rutina, personalul se poate concentra pe abordarea amenințărilor prioritare, îmbunătățind în final productivitatea și rezultatele obținute.
• Vizibilitate cuprinzătoare asupra amenințărilor: Capacitățile combinate ale SIEM și XDR oferă organizațiilor o vedere cuprinzătoare asupra peisajului lor de securitate. Această vizibilitate facilitează detectarea proactivă a amenințărilor și identificarea atacurilor sofisticate, care exploatează mai mulți vectori de atac.
• Scalabilitate: Fiind native cloud, soluțiile Microsoft oferă un nivel ridicat de scalabilitate pentru a se adapta la nevoile în evoluție ale organizațiilor, inclusiv adăugarea de noi dispozitive terminale, soluții sau servicii.
Experții Safetech implicați în proiectele Microsoft evidențiază și alte avantaje ale integrării SIEM și XDR. Acestea includ o mai bună vizibilitate prin intermediul unei interfețe comune pentru instrumentele de securitate, costuri reduse de ingestie a log-urilor, reacții mai prompte la incidente, reducerea complexității uneltelor de securitate etc.
Cu recunoașterea din partea analiștilor din industrie și beneficii confirmate, abordare integrată SIEM-XDR oferă argumente foarte convingătoare. Într-un peisaj digital în care amenințările evoluează constant, o strategie de securitate cibernetică proactivă și holistică este esențială pentru apărarea organizațiilor pe întreg perimetrul digital.
Abordarea integrată SIEM și XDR a Microsoft ar putea juca un rol crucial în atingerea acestui obiectiv, reducând riscurile, îmbunătățind timpii de răspuns și, în final, consolidând poziția de securitate a organizațiilor din întreaga lume.
Pentru a realiza o abordare funcțională integrată SIEM și XDR este necesar un Security Operations Center (SOC) intern sau externalizat, o acoperire cuprinzătoare a infrastructurii IT și procese eficiente pentru identificare, răspuns la amenințări și remediere. Safetech Innovations oferă suport tehnic complet pentru a asigura integrarea de succes a soluțiilor Microsoft SIEM și XDR, oferind rezultatele așteptate.