Securitate — December 29, 2023 at 10:20 am

Cinci funcții IAM care pot susține sau distruge afacerea

by

Practicile de gestionare a identității și accesului (IAM) într-o organizație pot susține sau distruge afacerea. Dacă sunt laxe, accesul neautorizat la date importante este doar o chestiune de timp. Dacă sunt prea stricte, confortul utilizatorului este afectat, fiind multe straturi de verificare care încetinesc afacerea.

Fingerprint Biometric Digital Scan Technology.Fiecare companie trebuie să atingă un echilibru între extreme, asigurând, în același timp, conformitatea cu reglementările. În cele mai multe cazuri, înseamnă să treceți dincolo de autentificarea bazată pe parole, minimizând conturile privilegiate și luând calea zero trust.

În spatele fațadei zonelor, sunt mecanisme care sunt adesea dificil de combinat într-un întreg eficient. Un sistem IAM cuprinzător ajută la preluarea acestei provocări.

În timp ce caracteristicile variază, un sistem IAM solid are cinci componente fundamentale care se potrivesc în orice mediu și susțin o poziție de securitate robustă.

Gestionarea centralizată a parolelor: reduce erorile umane prin aplicarea politicilor de parole la nivel de domeniu bazate pe șabloane ușor disponibile sau personalizate. Echipa IT folosește o singură consolă pentru a specifica nivelul de complexitate și vârsta parolei, procedura de resetare și metodele de alertare a angajaților. Sistemul oferă feedback în timp real în timpul evenimentelor de schimbare a parolei și blochează combinațiile care se potrivesc cu acreditările cunoscute scurse.

Suport pentru autentificare fără parolă: mecanismele fără parolă extind eficiența autentificării cu mai mulți factori (MFA) adăugând elemente biometrice și dispozitive de încredere la amestec. Compania poate combina cu tehnologii precum scanere de iris sau de amprente și camere alimentate cu inteligență artificială pentru a gestiona accesul fizic la spații.

Single Sign-On (SSO): Cu SSO activat, un utilizator se conectează la o aplicație sau serviciu – și i se acordă automat acces la alte sisteme conectate fără a fi nevoie să-și introducă din nou acreditările. Furnizorul central de identitate emite un token unic și îl validează atunci când utilizatorul încearcă să acceseze un alt activ digital în cadrul aceluiași ecosistem organizațional.

Gestionarea contului fără probleme: IAM ar trebui să simplifice procesul de integrare și integrarea utilizatorilor și să asigure coerența între sisteme prin sincronizarea informațiilor despre identitatea utilizatorului în aplicații și directoare. Controlul accesului bazat pe roluri (RBAC), o altă caracteristică importantă a setului de instrumente, accelerează gestionarea accesului prin alocarea de permisiuni pe baza rolurilor de muncă, asigurând astfel accesul cu cel mai mic privilegiu .

Raportare de audit și conformitate: Cu standardele de reglementare tot mai înalte legate de securitatea datelor, IAM trebuie să mențină jurnalele și să furnizeze rapoarte detaliate care reflectă o urmărire digitală a accesului oricărui angajat la resursele organizaționale.

Evoluția IAM

IAM ține pasul cu progresele tehnologice. Un vector proeminent al evoluției implică tehnologia blockchain. Aceasta este baza pentru funcții precum identitatea auto-suverană (SSI) și pistele de audit inflexibile pentru mediile sensibile la conformitate. Potențialul blockchain pentru IAM nu a fost pe deplin realizat, dar pare să fie promițător.

Analiza comportamentului utilizatorilor și entităților (UEBA) este un alt domeniu în curs de dezvoltare. Prin identificarea abaterilor de la tiparele de comportament ale utilizatorilor în timp real, poate ajuta la detectarea amenințărilor interne și a amenințărilor persistente avansate care ar putea trece sub radarul măsurilor de securitate tradiționale.

Există și o tendință tot mai intensă către arhitectura zero-trust, care presupune că nicio entitate, din interiorul sau din afara organizației, nu poate fi de încredere în mod implicit. Sistemele IAM care implementează această abordare verifică continuu identitatea și fiabilitatea utilizatorilor și dispozitivelor, chiar dacă acestea se află în rețeaua corporativă.

Unele dintre aceste abordări nu au devenit încă mainstream, dar creșterea constantă a atacurilor cibernetice va accelera probabil implementarea lor pe teritoriul IAM. Un singur set compromis de acreditări poate deveni o rampă de lansare pentru încălcarea întregii companii, astfel încât CISO și echipele lor ar trebui să pună în prim plan protecția acestor date.

SolvIT Networks distribuie soluțiile de Identity and Access Management ale RSA Security, ajutând la reușita celor mai importante organizații din lume prin rezolvarea celor mai complexe și mai sensibile provocări privind securitatea.