O cercetare recentă a firmei de analiză GitHub arată că dezvoltatorii software care declară că înţeleg bine cum va funcţiona codul software dezvoltat se simt cu 42 % mai productivi decât cei care nu înţeleg.
Chiar dacă un asemenea rezultat poate părea evident, GitHub spune că nivelele joase de înţelegere pot avea cauze adesea exterioare dezvoltării în sine, precum documentaţii slabe sau depăşite sau neluarea în seamă a inovaţiilor legate de tehnologii noi precum inteligenţa artificială.
Echipelor de dezvoltatori li se cere adesea rapiditate şi astfel pot trece cu vederea peste aspecte legate de codul generat precum simplitatea, claritatea sau buna documentaţie, ceea ce poate afecta productivitatea pe termen lung. De aceea, instrumentarul folosit şi convenţiile care ajută la înţelegerea codurilor create pot creşte productivitatea în viitor.
Lucrând cu DX, platforma legată de experianţa de dezvoltare software, GitHub a efectuat o cercetare online, completată de aproape 200 de dezvoltatori, în urma căreia s-a descoperit că dezvoltatorii care dedică mai mult timp lucrului în profunzime se bucură de o creştere de productivitate de 50%.
Totodată, cercetarea a descoprit că există foarte multe fricţiuni în cadrul procesului de dezvoltare software. Ciclul de viaţă al dezvoltării de produse este marcat de birocraţie, iar livrarea de cod pentru producţie reprezintă un eveniment încă frustrant de rar. Şi mai rău este că problemele continuă să se amplifice. Dezvoltatorii privesc neajutoraţi cum managementul superior nu intervine să rezolve diversele situaţii, ceea ce duce la stagnarea velocităţii proceselor şi la plecarea inginerilor de top din firme.
Un alt rezultat este acela că dezvoltatorii care îşi găsesc munca pe care o desfăşoară anganată simt că sunt cu 30% mai productivi în comparaţie cu cei care îşi socotesc munca depusă ca fiind plictisitoare. De aceea, GitHub recomandă ca liderii echipelor să regândească distribuţia sarcinilor între indivizii dintr-o echipă, sau între echipele dintr-o organizaţie.
De asemenea, cercetarea a relevat că procesele simple şi intuitive sunt de preferat pentru stimularea inovaţiei, în vreme ce procesele complicate pot consuma timp preţios şi pot genera frustrări Dezvoltatorii care se ocupă de procese intuitive declară că simt că sunt cu 50% mai inovatori.