Chiar la începutul acestui an, Gartner a făcut publice principalele rezultate legate de piaţa mondială a PC-urilor pentru anul 2015. Conform acestor rezultate, la nivel global piaţa a scăzut cu 8% în 2015 faţă de 2014. În trimestrul patru 2015 s-au vândut 75,7 milioane unităţi, ceea ce înseamnă un declin de 8,3% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.
În zona EMEA (Europa, Middle East and Africa), zonă din care face parte şi România, situaţia e şi mai proastă, conform Gartner. Aici vânzările de PC-uri au atins nivelul de 22,5 milioane unităţi, însă acest nivel înseamnă un declin anual de 16% faţă de 2014. Situaţia ar putea părea destul de albastră dacă, aşa cum susţine Gartner, nu ar fi intervenit mâna salvatoare Microsoft. Mai precis, ajutorul nepreţuit al noului sistem de operare Windows 10.
Unele ţări din vestul Europei, aşa cum este Marea Britanie, au beneficiat, în termeni de PC-uri, de promoţii masive Windows 10 în cursul sărbătorilor de iarnă. O situaţie similară s-a înregistrat şi în Franţa, precum şi în alte ţări vest-europene de dimensiuni mai mici. Cât priveşte Europa de Est, aici piaţa PC-urilor a înregistrat creşteri modeste, de ordinul câtorva procente, alimentată fiind de creşterea din partea consumatorilor a cererii de dispozitive hibride (de tip 2-în-1) şi a celei de înlocuire echipamente cu altele deja pregătite pentru Windows 10.
Conform Gartner, există două motive majore pentru evoluţia nu foarte optimistă a pieţei PC-urilor. Primul, la nivel global, este dat de prăbuşirea vânzărilor de tablete. Anul trecut a fost al patrulea an consecutiv de declin al vânzărilor de astfel de dispozitive. Al doilea motiv, care a afectat mai ales zonele EMEA, America Latină şi Japonia, a constat în puternica apreciere înregistrată pe parcursul anului trecut de dolarul american, fapt care a dus la scumpirea importurilor de echipamente IT pe aceste pieţe.
În termeni de producători, la nivel mondial, Lenovo rămâne cel mai mare vendor de PC-uri, cu aproape 20% din piaţa globală. Locul doi este ocupat de HP, cu o cotă de piaţă puţin peste 18%. Locul trei revine Dell, cu aproape 14% din piaţa globală. Speranţele tuturor pentru 2016 sunt îndeosebi legate de eforturile depuse de Microsoft pentru stimularea trecerii la Windows 10, fapt care se presupune că va duce şi la stimularea vânzărilor de produse hardware. Rămâne de văzut cât de realistă se va dovedi o asemenea speranţă.
de Bogdan Marchidanu