Zona de distribuție și logistică a crescut exponențial în ultimii an. Pe măsură ce comerțul omnichannel a crescut, s-au deschis mai multe depozite, crescând concurența pe piață.
Într-o industrie în plină expansiune și în creștere rapidă, cu o creștere dramatică a concurenței, multe depozite se confruntă cu dificultăți în ceea ce privește extinderea sau chiar menținerea profitabilității.
Găsiți în materialul următor 5 pași prin care depozitele își pot atinge obiectivele și-și pot îmbunătăți profitabilitatea.
Analizați, planificați și prognozați
Pandemia de COVID-19 a dus la o schimbare bruscă a consumului și la o creștere a comerțului electronic. Acesta a fost numit de mulți ca fiind un eveniment Black Swan, termen popularizat de Nassim Nicholas Taleb, profesor de economie, scriitor și fost trader pe Wall Street. Un eveniment black swan este un eveniment imprevizibil care depășește ceea ce se așteaptă în mod normal de la o situație și, de obicei, are consecințe potențial grave. De exemplu, marea criză economică din 1929 sau recesiunea din 2008. Pentru că acest gen de evenimente este greu de prezis, este important pentru oamenii de business să studieze și să analizeze piața și tendințele, să-și planifice cât mai bine pașii și să aibă pregătit un plan de intervenție.
Pandemia a fost doar cea care a declanșat un boost, dar tendința în creștere a cumpărăturilor online nu ar fi trebuit să fie o surpriză. În ultimii 20 de ani, consumatorii au achiziționat din ce în ce mai mult bunuri online pentru a economisi timp și bani. Era deja clar că comerțul electronic urma să devină o verticală standard pentru distribuție și logistică. Schimbări ale pieței au loc brusc. Cu toate acestea, există de obicei tendințe care se mișcă într-o anumită direcție până când un catalizator împinge către metamorfoza finală. Cei care se adaptează de timpuriu la tendințe, tind să supraviețuiască și, în cele din urmă, să profite de pe urma schimbărilor pieței, în timp ce companiile care se mișcă mai încet plătesc adesea prețul pentru că întârzie.
Obiceiurile consumatorilor finali vor avea întotdeauna un impact asupra lanțurilor de aprovizionare. Rămâneți la curent cu tendințele din industrie și mențineți o minte deschisă la schimbare, astfel veți putea crește în mod proactiv și profita de pe urma piețelor în schimbare, în loc să reacționați cu întârziere la acestea, în timp ce concurenții preiau conducerea.
Auditați depozitul
Este destul de greu să vă dați seama unde se pot aduce îmbunătățiri, până nu evaluați modul în care funcționează depozitul în prezent. Din pacate, puțini oameni de afaceri includ în strategia lor un audit al activității de depozitare. Auditul depozitului trebuie să devină o activitate must-have, un proces anual de revizuire a productivității forței de munca și a fluxurilor de lucru.
Setați indicatori de performanță
Identificați și alegeți indicatori de performanță care să măsoare eficacitatea operațiunilor logistice, cât și productivitatea operatorilor. Există sute de indicatori KPI logistici pentru un depozit performant pe care ați putea să-i urmăriți. Livrarea rapidă, fără erori, procesarea imediată a modificărilor din comenzi și opțiunea de retur simplificat sunt principalele cerințe ale consumatorilor atunci când comandă online. Iar pentru a îndeplini aceste cerințe este obligatoriu ca procesele din depozit să fie foarte bine definite, să știți în permanență ce funcționează, ce nu, și ce poate fi îmbunătățit. Când aveți aceste informații, puteți lua decizii bazate pe date concrete.
Investiți în pregătirea angajaților
De oriunde ne-am uita, business-ul înseamnă oameni, iar oamenii bine pregătiți și eficienți sunt un element esențial în succesul unui business. Așadar, un pas critic în creșterea profitabilității depozitului este să asigurați pregătirea corespunzătoare a operatorilor din depozit, pentru că unul dintre costurile cele mai importante este cel cu forța de muncă, iar eficiența depozitului este direct influențată de eficiența operatorilor. Cu cât sunt mai bine pregătiți, cu atât sunt mai eficienți și productivi.
Investiți în sisteme WMS performante
Și, în sfârșit, să nu uităm una dintre cele mai importante componente – soluția software de management al depozitului. Una dintre cele mai rapide modalități de îmbunătățire a profitabilitatii, productivității și eficienței depozitului este implementarea unui sistem de management al depozitelor (WMS).
Soluția WMS vă permite să gestionați fiecare aspect al operațiunilor din depozit, de la recepție și până la livrare, astfel încât să obțineți:
• Productivitate crescută. Puteți optimiza fiecare aspect al activităților din depozit, reducând costurile și timpul de execuție.
• Monitorizare în timp real. Puteți vedea în orice moment dacă sunt respectate procesele stabilite pentru buna funcționare a depozitului.
• Controlul inventarului. În loc sa lucrați cu hartie și cu pix, folosiți un sistem automat de gestionare a stocurilor. Acesta reduce numărul erorilor și durata procesului de inventariere.
• Costuri reduse. Costurile de manipulare sunt mai mici, deoarece se reduc sau se elimină complet sarcinile manuale și acțiunile repetitive.
• Satisfacția clientului. Cu soluția WMS puteți fi siguri ca aveți un inventar corect și că puteți respecta termenul de livrare al comenzilor către clienți. De aici puteți extrage cu ușurință rapoartele care aveți nevoie.
În prezent, BITSoftware are una dintre cele mai extinse game de soluții software de gestiune și automatizare a operațiunilor din depozit, produse robuste, scalabile și adaptabile la nevoile, dimensiunea și complexitatea afacerii dumneavoastră.
FluxVision WMS – Precizie și agilitate în depozit
FluxVision WMS este o componentă cheie în managementul eficient al depozitelor și în optimizarea stocurilor, și permite administrarea automată și completă a tuturor activităților de depozitare pentru un număr nelimitat de entități. Aceasta optimizează toate operațiunile care au loc în depozit, de la recepție până la livrare. FluxVision oferă precizie și agilitate în depozit cu un minim de efort.
„Cu FluxVision WMS, totul este măsurabil, iar acesta este un aspect foarte important pentru noi. În decursul celor 9 luni care au trecut de când utilizăm ambele soluții, am livrat 252 000 de articole și nu am avut nici o eroare, am eliminat pur și simplu eroarea umană. Dacă înainte aveam nevoie de 3-4 luni să învățăm un om în depozit, pentru a-l integra în muncă, acum vorbim de 3-4 zile. Am optimizat spațiul în depozit cu 30%. Timpul de livrare s-a îmbunătățit cu 25% și cu același personal reușim să facem cu 30% mai mult.” – Radu Buda, Director General Select Auto
Entersoft WMS – Scalabilitate și adaptabilitate
Entersoft WMS®, parte a Entersoft Business Suite, este o soluție software modernă, de ultimă oră. Acesta va permite companiei dvs. să ia decizii asupra proceselor operaționale zilnice, să reducă complexitatea, să optimizeze costurile și să gestioneze resursele din depozit.
Entersoft WMS® se potrivește oricărui tip de depozit, indiferent de mărime. Funcționalitățile standard acoperă cu succes nevoile depozitelor mici și cu complexitate redusă, în timp ce caracteristicile avansate și algoritmii de proces optimizați pot gestiona cu eficient cerințele depozitelor mari și cu operațiuni complexe. Entersoft WMS® este proiectat să îndeplinească cele mai înalte cerințe ale companiilor 3PL și 4PL.
„Pentru noi, achiziția Entersoft WMS este una dintre cele mai importante investiții în software din ultimii ani. Datorită tehnologiei sale excepționale, a adus back office-ul mai aproape de depozit, cu actualizări în timp real. Toate procedurile noastre sunt acum automate, foarte rapide și eficiente, în timp ce managementul are la dispoziție informații prețioase pentru a-și susține deciziile de afaceri.” – Stathis Markou, Director de Logistică și depozitare, Karamolegos S.A.
Apelați cu încredere la specialiștii BITSoftware pentru o discuție detaliată despre nevoile dumneavoastră ca să alegeți împreună soluția WMS care vi se potrivește cel mai bine și cu ajutorul căreia afacerea să se poată dezvolta într-un ritm accelerat. Odată cu implementarea unui astfel de soft, activitatea operatorilor din depozit este îmbunătățită substanțial, iar acest lucru se traduce prin servicii logistice mai calificate.