Un recent studiu realizat de IDC la comanda Cisco arată că adopția serviciilor în cloud este accelerată, însă, cu toate acestea, puține sunt companiile care reușesc să își maximizeze investiția în ele. Mai concret, studiul spune că aproape 68% dintre organizații folosesc servicii în cloud în activitatea de zi cu zi, ceea ce reprezintă o creştere cu 61% față de anul trecut.
Această creștere se datorează apariției aplicațiilor cloud native, inclusiv aplicații de securitate și Internet of Things (IoT). Totuși, 69% dintre organizații nu au strategii cloud mature și doar 3% au strategii optimizate care să genereze rezultate considerabile.
Realizatorii studiului susţin că organizațiile cele mai avansate în utilizarea serviciilor în cloud își suplimentează venitul anual cu aproximativ 3 milioane de dolari la care se adaugă un milion de euro din economii. Sursa veniturilor o reprezintă vânzarea mai rapidă de noi produse și servicii sau intrarea pe noi piețe. În acelaşi timp, studiul mai arată că 95% dintre organizațiile care au strategii cloud optimizate folosesc soluții IT hibride care îmbină cloud-uri publice și private, selectate pe criterii economice, de locație sau politici de guvernare.
Ca date de eşantionare, studiul s-a bazat pe o cercetare de piață efectuată în rândul factorilor de conducere din peste 6.100 de organizații din 31 de țări care au implementat cu succes serviciile de cloud public, privat sau hibrid în organizațiile din care fac parte. Studiul identifică cinci nivele de maturitate pentru cloud: ad hoc, oportunist, repetabil, administrat și optimizat.
Ce înseamnă toate acestea, în ultimă instanţă? În principal, înseamnă faptul că după trecerea unor ani buni în care s-a făcut un push extraordinar pe soluţia IT reprezentată de serviciile în cloud, situaţia de pe piaţa reală este departe de a satisface aşteptările promotorilor acestui concept.
Desigur, există, conform autorilor studiului, şi motive pentru toate acestea. Organizațiile întâmpină o serie de obstacole în procesul de maturizare a infrastructurii cloud, date inclusiv de lipsa capabilităților, a unei strategii și a unui roadmap, dar și de structurile organizaționale stufoase și nealinierea IT-ului cu business-ul.
Toate cele de mai sus fac ca întreaga poveste să semene mai degrabă cu existenţa unui efect asemănător celui de turmă decât cu o transpunere în fapte a unei gândiri strategice, bazate pe calcule serioase şi pe strategii eficiente. Iar cum efectul de push al vendorilor de tehnologie pare să se accentueze de la o zi la alta (cel mai recent exemplu în acest sens este cel al evenimentului de talie mondială Dell EMC World), va fi foarte interesant de văzut cum va arăta cu adevărat peisajul IT în viitorul apropiat.