Nokia a dezvăluit recent o tehnologie care apelează la edge computing și inteligență artificială (AI) pentru a îmbunătăţi tehnologia operațională (OT) și luarea deciziilor în aplicațiile industriale avansate, precum și la noi servicii pentru a permite aplicații bazate pe inteligență artificială pentru siguranța lucrătorilor și automatizarea industrială.
Nokia a citat un raport recent al organizației de cercetare Omdia care evidențiază tendința industrială de creștere a preprocesării datelor la marginea reţelelor pentru a îmbunătăți productivitatea, eficiența și agilitatea, caracteristici care necesită putere de procesare situată în sau în apropierea dispozitivului, inclusiv prin machine learning (ML) și AI.
Nodurile nou conectate cu funcționalități convergente arată cea mai mare rată de creștere globală, un CAGR de 11,3% în perioada 2022-2027, stimulând digitalizarea industrială și convergența IT/OT. Ca parte a răspunsului său la aceste tendințe, Nokia a introdus MX Grid, prima ofertă AI/ML on-premises din lume, care permite organizațiilor să îmbunătățească capacitatea de răspuns OT și luarea deciziilor prin procesare și analiză a datelor cele mai apropiate de sursă.
MX Grid este conceput pentru a accelera adoptarea Industry 4.0, bazându-se pe platforma Nokia MX Industrial Edge (MXIE) și folosind conectivitatea wireless, în scopul de a oferi o nouă arhitectură de procesare a datelor OT care facilitează convergența IT/OT, cu susținerea de aplicații industriale esențiale. În comparație cu majoritatea activelor actuale AI/ML care rulează în medii cloud, MX Grid aduce capabilitățile de procesare AI/ML compatibile cu OT mai aproape de sursa de date OT.
Conceptul utilizează un grup de dispozitive de teren orchestrate , în combinaţie cu o stivă de software specializată, capabilă AI. Aceste elemente sunt conectate prin rețele wireless private și/sau Wi-Fi.
Conform Nokia, MX Grid poate îmbunătăți în mod fundamental eficiența operațiunilor OT ale întreprinderilor utilizând procesarea descentralizată a sarcinii de lucru și luarea deciziilor agile în timp real, prin aceasta făcând inteligente activele OT moștenite. Aplicațiile industriale cheie acceptate includ întreținerea predictivă, securitatea și supravegherea, siguranța lucrătorilor, urmărirea și poziționarea și asigurarea calității. Ana Ahrens, analist principal de cercetare Omdia pentru tehnologia de fabricație, a declarat: „Observăm o tendință semnificativă de procesare descentralizată în tehnologia industrială, care mută capabilitățile de calcul și AI/ML către dispozitivele din apropierea sursei de date OT. În următorii ani, anticipăm o creștere constantă a acestor noduri de margine conectate, care sunt adevărații facilitatori ai digitizării industriale”.