Inteligența artificială generativă (GenAI) apare peste tot la locul de muncă, dar companiile nu au politicile necesare în vigoare pentru a se asigura că implementările nu merg prost. Personalul de la aproape trei sferturi din organizațiile europene utilizează deja inteligența artificială la locul de muncă, dar doar 17% au o politică formală și cuprinzătoare care guvernează utilizarea unor astfel de tehnologii, potrivit cercetărilor efectuate de organismul profesional din domeniul tehnologiei ISACA.
Aproximativ jumătate (45%) dintre cei chestionați de ISACA au spus că utilizarea GenAI a fost permisă în organizația lor, o creştere semnificativă de la 29% în urmă cu doar șase luni. Cu toate acestea, se pare că personalul împinge adoptarea mai departe decât își pot da seama șefii, 62% dintre cei chestionați utilizând GenAI pentru a crea conținut scris, a crește productivitatea și a automatiza sarcini repetitive.
Sondajul ISACA a constatat că, în timp ce 30% dintre organizații au oferit o formare limitată despre AI angajaților din posturi legate de tehnologie, 40% nu au oferit niciun fel de pregătire. În ciuda norului imens de vorbe din jurul GenAI, majoritatea profesioniștilor din mediul de afaceri și IT au o cunoaștere limitată a tehnologiei, a constatat sondajul, trei sferturi (74%) raportând că sunt doar oarecum familiarizați cu aceasta sau nu sunt deloc familiari.
Doar 24% au spus că sunt extrem sau foarte familiarizați cu AI, în timp ce 37% s-au descris ca fiind începători. Acest lucru nu pare să împiedice personalul să-și facă griji cu privire la potențialul impact negativ al AI, totuși, 61% dintre respondenți recunoscând că sunt extrem sau foarte îngrijorați de faptul că GenAI ar putea fi exploatat de infractori.
Un sfert (25%) au considerat că organizațiile acordă suficientă atenție standardelor etice AI, dar doar 23% au considerat că organizațiile abordează în mod corespunzător preocupările legate de AI, cum ar fi confidențialitatea datelor și riscul de părtinire. O majoritate semnificativă (89%) a identificat dezinformarea ca fiind cel mai mare risc ale AI, dar doar 21% au fost încrezători în capacitatea lor sau a companiei de a o detecta.
În timp ce 38% dintre lucrătorii chestionați se așteptau ca multe locuri de muncă să fie eliminate de AI în următorii cinci ani, mulți alții (79%) au spus că locurile de muncă vor fi modificate de aceasta. Profesioniștii din domeniul încrederii digitale au fost mai optimiști în ceea ce privește propriile domenii, 82% susținând că AI ar avea un impact neutru sau chiar pozitiv asupra propriei cariere.
Cu toate acestea, ei au recunoscut că ar fi necesare noi abilități pentru a reuși, 86% așteaptă să fie nevoiți să-și dezvolte abilitățile și cunoștințele în domeniul inteligenței artificiale în termen de doi ani pentru a avansa sau a-și păstra locul de muncă.
Pentru acest studiu, ISACA a chestionat 601 de profesioniști din afaceri și IT din Europa. Rezultatele au fost în concordanță cu un sondaj internațional mai amplu realizat de organizaţie.