Capitala României a găzduit un eveniment de excepție, în premieră și pentru Europa de Est și pentru prima dată în România, Peter Diamandis, unul dintre cei mai influenți vizionari ai lumii moderne, care a împărtășit predicțiile asupra viitorului tehnologiei și cum va fi impactată omenirea de avansul inteligenței artificiale.
Evenimentul exclusivist, intitulat “From Humans to AI”, a avut loc săptămâna aceasta, pe 18 iunie, la One Tower, și a reunit lideri de top, antreprenori și inovatori din industria tehnologiei. Peter Diamandis a vorbit săptămâna aceasta antreprenorilor români despre cum va afecta inteligența artificială viitorul omenirii, împreună cu Sabin Dima, fondatorul și CEO-ul startup-ului inovator de inteligență artificială Humans.ai, Paul Olteanu, fondator și CEO Mind Architect, într-o discuție moderată de Ioan Istrate.
Diamandis, cunoscut pentru abordările sale îndrăznețe și revoluționare, este un antreprenor, inginer și autor american, fondator și președinte al XPRIZE Foundation, și co-fondator al Singularity University. Lucrările sale, inclusiv bestsellerele “Abundance: The Future Is Better Than You Think” și “Bold: How to Go Big, Create Wealth and Impact the World”, explorează cum progresele rapide în AI, biotehnologie și robotică pot transforma fundamental societatea și pot rezolva problemele majore ale omenirii.
“From Humans to AI” a oferit o oportunitate unică de a explora tehnologiile emergente și impactul acestora asupra viitorului nostru. Peter Diamandis a abordat subiecte precum:
– Tehnologie și Inovație: Discutând despre ultimele tendințe și descoperiri din domeniu, cum aceste progrese vor remodela industriile și societatea.
– Inteligență Artificială: Analizând dezvoltările în AI, el a explorat impactul acesteia asupra muncii, economiei și vieții de zi cu zi.
– Sănătate și Longevitate: Diamandis a prezentat viziunea sa asupra modului în care tehnologia poate prelungi durata și calitatea vieții.
„Vreau să le mulțumesc lui Răzvan, One United și Humans.ai pentru găzduire si pentru oportunitatea de a-mi prezenta ideile despre inteligența artificială și impactul său asupra umanității. Ospitalitatea de aici este uimitoare iar întâlnirea cu antreprenori care au un spirit de determinare decisiv pentru a crea o lume mai bună a fost o experiență frumoasă. Cu siguranță sunt nerăbdător să revin. România, si în special Bucureștiul, are o cultură a indivizilor care doresc să își facă o viata mai bună, îmbrățișând schimbarea și viitorul. Comparativ cu multe alte părți ale Europei care se concentrează pe evitarea schimbărilor, fiind speriați de acestea și, prin urmare, nepregătiți pentru viitor, România și Bucureștiul sunt pregătite să le îmbrățișeze. Și, ceea ce știm despre tehnologia exponențială și inteligența artificială, este că ne așteaptă o lume a schimbărilor extraordinare. Așadar, cred cu adevărat că atât cultura antreprenoriatului, industria IT și AI cât și software de aici pot construi un Silicon Valley al Europei sau, cel puțin, al Europei de Est, aici în București și România.”, a declarat Diamandis despre mediul de antreprenorial de la București.
„Așa că știu că plec cu o mulțime de noi prieteni și am aflat de companii în care aș fi interesat să investesc sau cu care să colaborez și de aceea sunt nerăbdător să mă întorc. Vreau să mulțumesc tuturor! A fost o vizită frumoasă și sunt entuziasmat pentru viitorul de aici și pentru ceea ce va rezulta din mințile strălucite de aici, din București.”, a completat Diamandis.
Pe lângă prezența remarcabilă a lui Peter Diamandis, evenimentul l-a avut ca invitat special pe Sabin Dima, CEO-ul și fondatorul companiei Humans.ai, start-up de tehnologie care dezvoltă și soluții de inteligență artificială și blockchain la nivel corporate și guvernamental, pentru piețe importante din Europa, India și Orientul Mijlociu. Prin blockchainul său unic pentru inteligența artificială, Humans.ai a dezvoltat ecosistem revoluționar care susține implementarea proiectelor de AI, asigurând transparența și responsabilitatea acestora
„Pe măsură ce inteligența artificială avansează în ritmul extrem de rapid pe care îl vedem, temerile oamenilor legate de aceste evoluții cresc exponențial și, astfel, se erodează încrederea în modelele tradiționale. Este esențial să descentralizăm aceste modele pentru a restabili această încredere. Prin blockchain putem, astfel, asigura transparență și echitate în dezvoltarea noilor tehnologii. Numai prin aceste schimbări fundamentale de framework putem construi un viitor mai echitabil și mai transparent, astfel încât oamenii să beneficieze de impactul pozitiv al AI-ului.”
De asemenea, invitat special al discuției a fost Paul Olteanu, Master Trainer & Coach premiat și o voce influentă în domeniul dezvoltării personale și profesionale din România. Fondator și CEO al Mind Architect, Olteanu este cunoscut pentru misiunea sa de a îmbunătăți calitatea vieții și relațiilor prin programe de dezvoltare bazate pe știință și formate media inovatoare. Podcastul său, Mind Architect, este cel mai premiat și ascultat podcast educațional din România.
„Mi se pare vital ca pionierii tehnologiei AI sa fie in contact cu realitatea noastră neurobiologică și psihologică. Mă bucur să văd deschidere și preocupare atât la Peter, cât și la publicul din sală, pentru întrebări despre care va fi rolul oamenilor într-o lume în care AI-ul va face totul mai bine și mai repede ca noi. Ce se întâmplă cu stima noastră de sine, cu sensul și cu semnificația noastră în contextul acesta? Și, în general, cum putem să ne păstrăm umanitatea în lumea viitorului.”, a invitat la dezbatere fondatorul Mind Architect, Paul Olteanu, în cadrul evenimentului.
Discuția a fost moderată de Ioan Istrate, câștigător al programului XPRIZE Visioneers în 2016, unde a proiectat Avatar XPRIZE, programul de referință al organizației al organizației pentru anii ce au urmat. Ioan studiază etica și guvernanța IA la Universitatea Cambridge și a terminat un MBA în cadrul UCLA. În 2022-2023, a consiliat Guvernul României în inovare și tehnologiilor, unde a înființat arhitectura de guvernanță în AI pentru Guvernul României și a reprezentat România în o serie de foruri internaționale pentru AI, precum OECD ș.a.