Un proiect care implică centre de date modulare prefabricate oferă beneficii evidente în termeni de predictibilitate, scalabilitate, durată și costuri, însă multe dintre avantajele practice ale dezvoltării unui astfel de proiect sunt mai puțin cunoscute. APC by Schneider Electric prezintă principalele diferențe între centrele de date modulare prefabricate și cele tradiționale.
„Proiectarea și dezvoltarea unui centru de date prezintă o multitudine de provocări. De la probleme de performanță și compatibilitate, la costuri suplimentare și termene depășite, acestea pot avea un impact semnificativ asupra unei afaceri. Optarea pentru un centru de date modular prefabricat poate reduce semnificativ durata de proiectare, implicând un proces de instalare și construcție mai simplu și mai rapid. În plus, utilizând strictul necesar, un astfel de proiect poate reduce cheltuielile de capital directe, iar complexitatea acestuia poate crește pe măsură ce afacerea se dezvoltă”, a declarat Mirela Danciu, Vicepreşedinte APC by Schneider Electric.
Un centru de date modular prefabricat este un centru de date format din cel puțin un ansamblu de subsisteme pre-proiectate, asamblate în fabrică și pretestate, care sunt instalate în mod tradițional separat, la fața locului – montate pe un sistem de glisare sau într-o incintă. APC by Schneider Electric a identificat șase avantaje majore ale centrelor de date modulare prefabricate față de cele tradiționale:
1. Un proces de achiziție mai simplu și mai rapid
Procesul de achiziție pentru un centru de date prefabricat este mai simplu și mai rapid decât cel pentru un centru de date tradițional. În parte, simplitatea este dată de faptul că se achiziționează fiecare modul de la un singur furnizor, ca sistem complet singular sau ca set de sisteme, și nu o colecție de subsisteme individuale de la diferiți furnizori. Provocările implicate de livrarea proiectelor de centre de date tradiționale – cum ar fi primirea listei de materiale incompletă sau lipsa unor termene de livrare pentru anumite elemente – sunt evitate în cazul în care întregul sistem este livrat ca ansamblu.
Există reglementări care influențează dimensiunile și greutatea modulelor prefabricate pentru livrarea lor pe șosele (și alte forme de transport), dar, în general, integratorii și furnizorii de prefabricate iau în considerare acest lucru, din moment ce mobilitatea este unul dintre cele mai frecvente motive pentru implementarea centrelor de date prefabricate. Mai mult, unul dintre beneficiile modulelor de centre de date prefabricate este capacitatea acestora de a fi transportate cu ușurință.
2. Nevoi de ambalare reduse
Proiectele tradiționale de centre de date folosesc un volum semnificativ de paleți, carton, plastic și alte materiale de ambalare pentru a transporta echipamentul în siguranță la locația centrului de date. Acest lucru rezultă în costuri suplimentare și un grad de complexitate sporit (de exemplu, containerele de gunoi și orele de muncă pe om necesare colectării ambalajelor). În cazul modulelor prefabricate, cele mai multe dintre subsistemele infrastructurii fizice (alimentare, răcire, compartimentare) sunt instalate și fixate în interiorul modulelor dinaintea livrării, ceea ce duce la o reducere semnificativă a volumului de ambalaj necesar transportării în siguranță a modulelor.
3. Instalare mai rapidă în locul de exploatare
Modulele prefabricate bine proiectate implică un proces de instalare mai simplu și mai rapid. Considerațiile cheie în timpul procesului de instalare includ poziționarea modulelor, manipularea și plasarea acestora, precum și modul în care acestea trebuie fixate pentru a asigura o funcționare fiabilă și eficientă.
4. Proces de implementare îmbunătățit
Modulele prefabricate schimbă procesul de planificare a centrului de date, comprimând semnificativ durata transformării acestuia din concept în realitate. Pentru modulele instalate în spații deschise neacoperite, planificarea reprezintă adesea o cursă între executarea și finalizarea planului sitului și termenul livrării. Înțelegerea aspectelor unice ale acestor proiecte de centre de date (în comparație cu centrele de date tradiționale) este hotărâtoare în evitarea întârzierilor, costurilor inutile, defecțiunilor și/ sau funcționării ineficiente.
5. Module preasamblate de alimentare și răcire
Modulele standardizate, preasamblate și integrate de alimentare și răcire a unității centrului de date sunt mai rapid de instalat cu aproape 60% și implică o reducere a costurilor cu cel puțin 13% în primul stadiu, în comparație cu infrastructura de alimentare și răcire a unui centru de date tradițional. Modulele cunoscute în industria centrelor de date drept centrale containerizate de alimentare electrică și răcire permit proiectanților de centre de date să își schimbe perspectiva, trecând de la conceptul de „construcție” personalizată la cel de „integrare in sit” standardizată.
6. Economii de 30%, în comparație cu centrele de date tradiționale
Modulele de alimentare și răcire a incintei centrului de date standardizate, scalabile, preasamblate și integrate implică economii de 30% în costurile totale de proprietate (TCO), în comparație cu infrastructura tradițională de alimentare și răcire a unui centru de date. Evitarea aglomerării construcției și scalarea design-ului în timp contribuie semnificativ la economiile totale.
De cele mai multe ori, centrele de date tradiționale incorporează în mod intenționat o capacitate excesivă în avans, deoarece extinderea ulterioară a capacității de alimentare și răcire este extrem de dificilă și costisitoare într-un centru de date aflat în producție. Acest lucru determină o planificare a capacității excesiv de conservatoare care duce mai târziu la costuri crescute de capital și o ineficiență cronică a centrului de date. În schimb, implementarea corectă a modulelor prefabricate elimină această tendință costisitoare de supradimensionare, deoarece arhitectura sa standardizată, modulară face ca extinderea sau reducerea capacității să se ajusteze mult mai ușor la cererea reală.
Există mai multe abordări pentru implementarea centrelor de date modulare prefabricate, însă o configurare optimă depinde de cerințele specifice ale unei afaceri. Spre exemplu, în timp ce un centru de date prefabricat ar putea fi cea mai bună alegere pentru unele business-uri, altele ar putea opta pentru combinarea modulelor prefabricate cu sisteme tradiționale. Înțelegerea beneficiilor și limitărilor fiecărui format ajută la alegerea celei mai potrivite abordări, decizia fiind influențată și de alți factori precum nevoile business-ului în ceea ce privește capacitatea, scalabilitatea, constrângerile de spațiu și de buget.