Guvernare/Licitatii — August 13, 2024 at 4:06 pm

Creșterea numărului incidentelor de securitate ce au afectat conexiunile de telefonie mobilă și internet mobil, în 2023

by

ANCOM a publicat Raportul privind incidentele care au afectat securitatea rețelelor și serviciilor de comunicații electronice în anul 2023. Numărul total al incidentelor a crescut semnificativ față de anul precedent (+45%), de la 341 incidente în 2022 la 497 în 2023. Raportul oferă o sinteză detaliată a incidentelor raportate de furnizorii de rețele și servicii, urmărind totodată înțelegerea cauzelor care le-au generat și contribuind astfel la identificarea unor măsuri corective și preventive eficiente.

Conexiuni afectate

In 2023 a existat o variatie semnificativa in ceea ce priveste numarul mediu de conexiuni afectate pe fiecare tip de serviciu, cu o scadere pentru serviciile fixe de telefonie si internet, o crestere usoara pentru serviciile de retransmisie a programelor media audiovizuale si telefonie mobila si SMS, dar o dublare a numarului mediu de conexiuni afectate in cazul serviciilor de internet mobil si transmisiuni de date mobile, in comparatie cu anul precedent.

Astfel, cele mai afectate servicii in 2023 au fost serviciile de comunicatii mobile: serviciile de telefonie mobila si SMS – peste 6 milioane de conexiuni, iar serviciile de internet mobil si transmisiuni de date mobile – peste 7 milioane de conexiuni. In medie, un incident a afectat aproximativ 33 de mii de conexiuni, cu 65% mai mult fata de 2022. Aceasta crestere semnificativa este cauzata, in mare masura, de fenomenele meteo extreme aparute in decursul anului 2023. Aceste incidente au afectat utilizatorii din mai multe judete simultan (distributia geografica fiind extinsa) si au avut o durata de manifestare indelungata. In mai multe cazuri, interventiile pentru remediere au fost ingreunate de drumurile inchise, blocate de arbori cazuti ori de conditii meteo ce nu permiteau o interventie rapida. Avand in vedere acest cumul de factori, valoarea numarului mediu de conexiuni este, atat procentual, cat si in valoare absoluta, mult mai mare decat in anul precedent.

Cauzele incidentelor

In anul 2023, cea mai frecventa cauza a incidentelor ramane cea externa sau implicarea unei parti terte, cu un numar de 421 de incidente raportate (comparativ cu 298 de incidente inregistrate in anul anterior). Incidentele avand aceasta cauza afecteaza, in principal, statiile de baza si controlerele mobile (168 de incidente) si mediile de transmisiune (249 de incidente) si subliniaza vulnerabilitatea acestor resurse la factorii externi. Mediile de transmisiune au fost afectate, in principal, din cauza problemelor aparute la nivelul retelelor partenere. Aceste probleme pot include lucrari efectuate de terti, taieri accidentale de fibra optica sau intreruperi ale energiei electrice. Pe de alta parte, statiile de baza si controlerele mobile au fost afectate, in principal, de intreruperea alimentarii cu energie electrica, cauzata de cele mai multe ori de intreruperi in alimentarea cu energie furnizata de retelele de distributie nationala de energie electrica. Atat numarul incidentelor care au afectat mediile de transmisiune, cat si numarul celor care au afectat statiile de baza si controlerele mobile au inregistrat o crestere semnificativa de cel putin 42% fata de valorile inregistrate in anul precedent.

Intr-o schimbare notabila fata de anii anteriori, urmatoarea categorie predominanta este reprezentata de incidentele provocate de fenomenele naturale, cu un total de 45 de incidente inregistrate, un numar de 9 ori mai mare decat in anul 2022.

Distributia geografica

Incidentele au afectat unul sau mai multe judete simultan: 276 de incidente au afectat cate un judet, 206 au dus la afectarea conexiunilor din 2-9 judete simultan, 9 incidente au afectat intre 10 si 30 de judete si 6 incidente au avut impact la nivel national. Distributia incidentelor la nivel national arata ca cele mai multe incidente (77) au afectat judetul Constanta, iar judetele in care au fost inregistrate cele mai putine incidente au fost Brasov si Covasna, cu cate 12 incidente.

Din perspectiva distributiei geografice a incidentelor provocate de probleme de alimentare cu energie electrica, in judetul Constanta s-au inregistrat cele mai multe astfel de incidente (52), urmat de Buzau (30). Judetul cu cele mai putine raportari de incidente electrice a fost Covasna, cu 2 astfel de incidente. 52% din totalul incidentelor raportate au fost incidente electrice.

A map of romania with red and white text Description automatically generated
A map of romania with red and white text Description automatically generated

Este de asteptat ca masurile incluse in Decizia ANCOM nr.70/2024 privind backup-ul electric sa inceapa sa isi faca simtit efectul, pe termen mediu, odata cu apropierea termenului de finalizare a implementarilor, prevazut pentru luna august 2025. Aceste masuri nu reprezinta un panaceu, incidentele electrice de lunga durata necesitand masuri la nivelul furnizorilor de energie si o mai buna cooperare cu alte institutii si organizatii pentru crearea mecanismelor de partajare a resurselor mobile de alimentare cu energie electrica.

Durata incidentelor

In 2023, durata totala a incidentelor raportate a fost de peste 6.500 de ore, o valoare dubla fata de anul 2022. Valoarea medie a duratei unui incident a fost in crestere in anul 2023, cu aproximativ 5 ore mai mult decat in anul 2022, depasind 13 ore de indisponibilitate medie per incident. Incidentele care au durat cel mai mult au fost cele produse din cauza fenomenelor naturale (cu o durata medie de aproximativ 31 de ore), urmate de incidentele din cauza externa (cu o durata medie de aproximativ 12 ore).

Raportul ANCOM

Raportul ANCOM privind incidentele care au afectat securitatea retelelor si serviciilor de comunicatii electronice in anul 2023 a fost realizat pe baza informatiilor puse la dispozitie de catre furnizori si este disponibil aici.