Bizpoint — September 5, 2024 at 1:23 pm

Cheltuielile cibernetice globale vor crește cu 15% în 2025, impulsionate de inteligența artificială

by

Cheltuielile pentru securitatea cibernetică a utilizatorilor finali din întreaga lume vor crește cu puțin peste 15% de la an la an în cursul anului 2025, atingând un nou maxim de 212 miliarde de dolari (160,5 miliarde de lire sterline), conform celor mai recente previziuni ale analiștilor de la Gartner.

Finance and money transfers and digital network technology with Artificial Intelligence concept.O mare parte din această creștere vine pe măsură ce adoptarea inteligenței artificiale (AI) și a AI generativă (GenAI), în special, devin mainstream, forțând investițiile în securitatea aplicațiilor, securitatea datelor, măsurile de confidențialitate și protecția infrastructurii de rețea, a spus Gartner.

De când GenAI și-a făcut debutul dramatic în 2021 și 2022, odată cu lansarea unor instrumente precum DALL-E și ChatGPT, actorii amenințărilor au folosit din ce în ce mai mult instrumente care utilizează modele de limbaj mari (LLM) pentru a-și îmbunătăți atacurile de inginerie socială.

Gartner prezice acum că până în 2027, peste câțiva ani, 17% dintre atacurile cibernetice sau încălcările de date vor implica anumite elemente ale GenAI. „Cu toate acestea”, a spus directorul principal de cercetare Shailendra Upadhyay, „astfel de tehnologii noi nu vor fi neapărat singurii factori în joc”. „Mediul de amenințări intense, mișcarea în cloud și criza de talent împing securitatea în fruntea listei de priorități și îi presează pe ofițerii șefi de securitate a informațiilor să mărească cheltuielile de securitate ale organizației lor”, a spus Upadhyay. „În plus, organizațiile își evaluează în prezent platforma de protecție a punctelor terminale și nevoile de detectare și răspuns și fac ajustări pentru a-și spori reziliența operațională și răspunsul la incident după întreruperea CrowdStrike”, a spus el.

Cei care analizează cifrele Gartner anticipează că cheltuielile pentru securitatea în cloud și cota de piață globală a produselor și serviciilor cibernetice native din cloud vor continua să crească. Analiștii se așteaptă că piața combinată pentru brokerii de securitate pentru acces la cloud și platformele de protecție a sarcinii de lucru în cloud va ajunge la 8,7 miliarde de dolari în 2025, în creștere față de 6,7 miliarde de dolari estimați în acest an.

Iar lipsa globală de competențe în industria securității va juca, de asemenea, un rol major în propulsarea investițiilor pe piața serviciilor, cu consultanță, servicii profesionale și gestionate, toate prognozând să crească mai rapid decât orice alt segment cibernetic.

Gartner împarte piața de securitate în trei piloni diferiți – software de securitate, servicii de securitate și securitatea rețelei. Dintre acestea, software-ul de securitate va reprezenta cele mai multe cheltuieli anul viitor, crescând cu 15,1% la 100,7 miliarde dolari, de la 87,5 miliarde dolari în 2024 și 76,6 miliarde dolari în 2023. Serviciile de securitate vor crește cu 15,6% până la 88,1 miliarde dolari în 2025, de la 74,5 miliarde dolari. în 2024 și 65,6 miliarde USD în 2023. Securitatea rețelei va crește cu 13,1%, la 24,8 miliarde USD în 2025, de la 21,9 miliarde USD în 2024 și 20 miliarde USD în 2023.